Новата методика за определяне на такса смет ще въведе европейския принцип “замърсителят плаща”, ще направи тарифата по-справедлива и ще намали сивия сектор.

Това каза шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на заседанието на съвета за тристранно сътрудничество. Вчера работодателите и синдикатите в тристранката одобриха предложението на Министерството на финансите за нов начин за изчисляване на таксата от догодина. 

Бизнесът настоява за промяната повече от 10 години. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков коментира, че за да има по-голям ефект от текстовете, режимът за адресната регистрация трябва да се прилага по-строго.

Бизнесът и синдикатите одобриха и промени в Закона за местните данъци и такси, с които сегашната такса смет се разделя на две - една за събиране на боклука и втора за чистене на улиците. Дори и законът да не мине през парламента, методиката за новата такса смет ще влезе в сила.

Според текстовете общините ще избират между няколко варианта за определяне на тарифата. Кметовете възразиха срещу новата методика с аргумента, че тя ще оскъпи драстично такса смет за населението за сметка на бизнеса.