Управителите на фирмите или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задължения на фирмата, при неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски, съобщиха от НАП.

Солидарна отговорност за задълженията на своите клиенти носят и доставчици, които са знаели, че контрагентите им няма да внесат дължимите си данъци, напомнят от НАП.

По данни на приходната агенция досега през 2011 г. ревизорите от цялата страна са открили 23 производства за търсене на солидарна отговорност от трети лица за неплатени данъци и осигурителни вноски. Най-много такива случаи има в София – 17, а по три се работи в Пловдив и Бургас.

Данъчно - осигурителният кодекс дава възможност ако дружеството не притежава имущество или активи, срещу които да се предприемат обезпечителни мерки за събиране на публичните му задължения, то органите по приходите да предприемат процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата.

Отговорността на управителите на дадено дружество може да възникне за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от фирмата. Това може да са задължения, които се отнасят до фирмата, като например по ДДС, корпоративен данък, или невнасяне на задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Когато фирмата се управлява от повече от едно лице, то тогава отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки представляващ фирмата.

Аналогична разпоредба има и в Закона за данък върху добавената стойност, според която ДДС може да се търси и от доставчика и от закупилия стоката или услугата, ако данъчните докажат, че някой от тях е знаел, че дължимия данък няма да бъде внесен. Тези две разпоредби се прилагат от служителите на НАП приоритетно в случаите, когато недобросъвестни управители на фирми с големи задължения са извършили действия, които осуетяват събирането им или ги прехвърлят на малограмотни или бедни хора