Властите в Гърция погват вложителите с банкови сметки в чужбина. Финансовото министерство проучва възможността да наложи данък от 10 до 15 на сто на всички, които държат пари в чужбина, съобщава в. "Та неа". 

От ведомството обявили, че се издирват данни за гърците с банкови влогове в чужбина за периода от 2009 година насам. 

Според предложението на финансовото министерство изтеглените пари от влоговете в размер от над 150 хиляди евро ще бъдат облагани с данък до 15 на сто за това, че притежателите им перат пари, тъй като не са декларирали произхода на парите
си, както и натрупаните върху тях лихви. Това означава, че всеки, който притежава влогове в чужбина в размер на 300 хиляди евро ще трябва да плати за тях данък от 45 хиляди евро. 

Смята се, че от началото на годината досега от Гърция в чужбина са изнесени 18 млрд. евро, а от началото на 2010 г. това изтичане е достигнало 47 млрд. евро, като по този начин се е нарушила ликвидността на гръцките банки.

По данни на гръцката централна банка в края на 2009 г. депозитите в гръцките банки са възлизали на 237 341 млрд. евро, като от тогава до май тази година те са се свили до 191 814 млрд. евро. 

Върнете парите в страната, сега е моментът, призова финансовият министър Евангелос Венизелос, уверявайки, че въпреки дълговата криза, гръцките банки са сред най-сигурните в Европа.

Властите досега са открили 72 хиляди банкови сметки на гърци в 42 страни по света.