Вредите от сивия сектор в икономиката надхвърлят 10 млрд. лв., обяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

"Ако тези пари бяха влезли в бюджета, стандартът ни на живот щеше да е съвсем друг", коментира той. Данните са от проучване на асоциацията по проект за превенция на неформалната икономика.

У нас няма единна методология за измерване на сивия сектор, поради което данните на неправителствените организации и държавата често се разминават дори с милиарди левове. Според Националния статистически институт например делът на сивата икономика е 10% от БВП, което прави около 7 млрд. лв.

"Това са количествата от стоки и услуги, произведени от неформалната икономика", обясни неотдавна шефката на института Мариана Коцева. В методологията на статистиката обаче не влизат нелегалните дейности като наркотици, трафик на хора, проституция.

Според проучване на КНСБ от м.г. пък около 1 милион българи си докарват доходи от сивата икономика, а между 100 000-120 000 преживяват само от бизнеса на тъмно. Според икономическия министър Трайчо Трайков обаче за България е по-добре да има сива икономика, отколкото никаква.

Страните с най-светла икономика в ЕС са Австрия, Дания, Финландия, където сенчестият бизнес е едва около 10%, докато у нас се изчислява на 40%.

Според АИКБ променливото законодателство често става проводник на корупция, изкривява условията за конкурентоспособност на предприятията и създава хранителна среда за неформалната икономика.