Идеята на таксиметровия бранш да бъде върнат патентният данък за жълтите коли напълно се подкрепя от Министерството на транспорта. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов по време на отчета на извършеното от екипа му през първите 100 дни управление.

Според Папазов идеята е данъкът да бъде различен за отделните общини и да се предплаща за всяко тримесечие. Патентният данък може да изкара таксиметровата дейност от сивата икономика, но за целта трябва да бъде одобрен от финансовото министерство, каза Папазов.

Идеята за връщането на патентния данък беше лансирана още през април 2012 г. Сегашната практика е в началото на всяка година нови таксиметрови фирми да влизат с разрешителни, а в края да изчезват, като хазната губи пари.

С патентния данък ще спрат опитите за укриване на обороти, а всяко такси ще излезе на улицата, след като си е платило налога. С цел намаляване на корупцията в автомобилния бранш ще се премахнат 8 междинни звена в ИА "Автомобилна администрация" (ИААА), заяви Папазов.

Времето за извършването на услугите в ИААА ще се намали, като по подобие на издаването на лични карти се плаща за нормална, бърза и експресна услуга - за 30 дни, 7 дни и няколко часа.Златната акция на държавата в БТК със сигурност отива в частни ръце, обяви министърът.

Агенцията за приватизация и финансовото министерство ни информираха, че всички клаузи по договора за приватизация и всички плащания вече са изпълнени от страна на собствениците на БТК, обясни Папазов.

Ние сме само едни държатели на златната акция и като такива не ни остава друго, освен да се освободим от нея, добави той. Всякакво друго решение би било в ущърб на държавата, допълни министърът.