Данъкът върху недвижимите имоти, който хората плащат всяка година на общините, ще се изчислява по нова формула.

Налогът ще се формира на база на пазарната оценка на жилището и промил, който общинските съвети определят всяка година. Предложението е на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и предстои да бъде вписано в новия закон за местните данъци и такси.

В момента данък „сгради” се определя на база на промила върху данъчната оценка.

„Идеята е да се промени изцяло начинът на формиране на данъчната оценка на сградите. Целта е тя да бъде обвързана с пазарната оценка, която е най-реална. Така всъщност данъкът ще се обвърже с пазара на имоти”, обясни пред „Монитор” изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Според експертите това ще доведе до увеличаване на налога, който гражданите плащат за жилищата си, тъй като

пазарните оценки са по-високи от данъчните.

„В София данък „сгради” е 1,875 промила върху данъчната оценка на имота. Така например едно семейство, което живее в централните райони в апартамент с данъчна оценка от 100 000 лв., плаща 187,50 лв. на година. Ако измененията обаче станат факт и данъкът бъде формиран спрямо пазарната оценка - семейството ще трябва да плаща с 50-60 лева повече, тъй като пазарните оценки на такива жилища в момента варират между 120 и 140 хил. лв.”, коментираха финансистите. Според тях обаче при по-малко търсене на пазара на имоти, каквато е тенденцията напоследък, оценките на жилищата могат да падат, а това да

доведе до по-ниски данъци

„В момента се правят изчисления как точно да се формира оценката, която е основа за определяне на налога върху сградите. Дори и тази оценка да не е точно еквивалентна на пазарната оценка, ще я следва”, обясни още Чавдарова.

В проектозакона ще бъде записано още, че данъчната оценка трябва да се променя на всеки 4-5 години. Така ще има актуализация на базата, върху която се изчислява данък „сгради”.

„Така ще се следват тенденциите на пазара. Ако цените растат - и данъкът ще расте”, коментираха от сдружението на общините. От там допълниха, че крайният размер на налога върху недвижимите имоти ще зависи от общинските съвети, които определят размера на промила.

„В момента се водят разговори между министерството на финансите и сдружението на общините за промени в Закона за местните данъци и такси. Те обаче са на експертно ниво и са на фаза обсъждане на предложения. Крайните идеи трябва да бъдат готови през септември”, коментираха от Министерството на финансите. Според сдружението на общините част от предложенията могат да бъдат приети до края на годината.