Петима души са били задържани при паралелна полицейска акция в Габрово и София. Престъпната група се е занимавала с пране на пари и източване на средства от държавния бюджет чрез незаконно теглене на ДДС. По предварителна информация сумата надхвърляла 1 милион лева.

В операцията, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово, са участвали служители от габровската и от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и от Областната дирекция на полицията.

Лидерът на групата, 47-годишен габровец, заедно със съучастниците си е регистрирал фирми на името на социално слаби хора, а част от останалите членове на групата притежавали пълномощни да представляват тези фирми. Окръжният прокурор Милчо Генжов съобщи за Дарик, че мнимите собственици са били с нисък социален статус, но все още не е ясно дали са били обект на социално подпомагане. В окръжния съд са внесени искания за разпит на шестима такива свидетели, като трима от тях вече са разпитани, а останалите не могат да бъдат открити. На фиктивните собственици на фирми ръководителят е заплащал месечно между 300 и 500 лева. Групата е действала от началото на 2008 г.

Чрез фиктивни сделки всички фирми са били регистрирани по ДДС, а чрез използването на пълномощни от "подставени лица" са били изготвяни счетоводни документи на същите фирми, а пред съответните Териториални дирекции на НАП са били депозирани документи с невярно съдържание за получаването на данъчен кредит от фиктивно реализирани сделки.

В хода на акцията са задържани основните участници в престъпната схема: 47-годишният мъж от Габрово, 24-годишен от Перник, 23-годишен и 44-годишен от Габрово, както и 42-годишна жена от Перник.

При претърсвания в частни домове, офиси и автомобили са били открити и иззети компютри и компютърни конфигурации, пълномощни, документи, подготвени за пускане към фиктивни контрагенти. Установени са хората, на които фиктивно са регистрирани фирми и банкови сметки, използвани в престъпната схема, както и местата, където се е извършвало изготвянето на документите с невярно съдържание.

Част от незаконно получените от държавния бюджет средства са били влагани в купуването на движимо и недвижимо имущество.

Петимата са задържани за срок до 24 часа в габровската полиция.

По информация на Дарик, в основата на организираната престъпна група са 47-годишният бизнесмен Ивелин Пенчев и 23-годишният му син. През 2006 г. младежът бе отвлечен като поисканият откуп бе 30 000 лв. Сумата не бе платена, тъй като похитеният бе освободен след полицейска операция.