Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че обществото трябва да плати данък дете, за да се гарантира здравето на нацията. Така той обясни готвеното поскъпване на таксата за детска градина и столовото хранене на учениците от новата учебна година.

Земеделското министерство заедно с образователното готвят нови правила за качеството на храната, която се предлага в детските заведения и училищата, съобщи министър Найденов.

Целта е евтините и некачествени храни да напуснат менюто на децата и да се заменят с качествени и здравословни, каквито например са млечните стоки по БДС и колбасите по стандарт "Стара планина".

В момента месечната такса за детските градини е 60 лв. Експерти уточниха вчера пред "Сега", че дори само с 1 лев на ден да поскъпне храната на децата, това ще надуе таксата до 80 лв. на месец.

"Ако някой смята, че ще си води детето за 20 лв. на месец на детската градина и то ще яде качествено, нека ние да обясним на тези драги родители, че това няма да стане. За децата си трябва да извадим пари и да си платим. Вижте какво се яде сега в детската градина - едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво", аргументира се Найденов.

Министърът обяви, че няма да губи време и още от 15 септември започва обиколки по детски градини и училища, за да види какво се предлага на децата. Освен това обяви, че ведомството му заедно с това на здравеопазването ще изготви "някакъв минимум за хранителна стойност и баланс".

Идеята ще осигури и широк пазар за новопоявилите се сирена по БДС и колбаси "Стара планина". Идеята за засилване на качеството на храните в училище идва дни след акция "Дупетата", която на практика разколеба потребителите за качеството на каквито и да е хранителни стоки. Цените на "качествените" често са около три пъти по-високи. В магазина може да се избере например дали да се купи сирене по БДС за 12 лв. или сирене с растителни мазнини за 4 лв., чиста кайма за 8 лв. или замесена със соя за 3 лв.

"Ние като родители вече имаме избора, но децата ни в детските градини нямат избор за храни", поясни Найденов. Контролът за училищната храна ще се прави от бъдещата агенция за храните.

Опит

Още от миналата учебна година влезе в сила наредба на МОМН за продажбата на храни в столове и бюфети. Тя предвижда поне веднъж седмично там да се предлага риба, а два пъти седмично - пълнозърнест хляб. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини. Айранът трябва да е без сол, а млечните продукти трябва да са с мазнини до 2%.

От 2008 г. ЕС предоставя на България пари за мляко, а от тази година и плодове. Усвояването на тези пари у нас обаче е катастрофално. Нехайството на чиновниците досега изгори близо 10 млн. лв. от ЕС само за безплатни плодове. 5.4 млн. лв. бяха предвидени за м.г., но програмата не тръгна и парите бяха загубени. За тази година кандидатстването приключи, но усвояването е само 3.4 млн. лв. от полагащи се 7.3 млн. лв.