Зърнопроизводителите оябвиха, че очакват повече яснота за намеренията на правителството как да се изчислява ДДС в сектора.

Пред БНР Георги Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите подчерта, че колегите му получават различни сигнали от досегашните изказвания на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския - Мирослав Найденов.

"Предстои среща, на която се надяваме да научим какво точно ще се случи", каза Милев.
 
"Разбираме усилията на правителството да спре източването на ДДС, но дефектът не е при нас, а някъде по веригата, където се появява това фиктивно ДДС. Не виждаме причина секторът да бъде наказван заради няколко фирми, които могат да бъдат хванати и наказани. Ако си направим проста сметка колко оборот ползваме, ако е 5 милиарда, 1 милиард е ДДС. Т.е. бихме били лишени от 1 милиард оборотни средства.

Ако насочим всичките си покупки от страни от ЕС, всички български фирми, с които работим, ще бъдат лишени от бизнес. Така стана в Румъния", коментира експертът.

Милев зави, че на срещата с представители на властта от страна на зърнопроизводителите няма да има предложения, защото досега са давали много предложения, но не е имало диалог.