Обединеното кралство ще налага 14-дневна карантина на пътниците, пристигащи от чужбина, за да ограничи разпространението на COVID-19. Това обяви днес британският министър, отговарящ за Северна Ирландия, Брандън Луис, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

„Хората, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да останат под карантина, за да се „задържи” процентът на предаване на болестта”, посочи Луис пред телевизия Скай нюз.

По-късно днес министърът на вътрешните работи Прити Пател ще даде на брифинг подробности за карантината, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от Ройтерс.

Без карантина след почивка в Гърция и Сърбия

Според предварителна информация на Би Би Си ще има глоби за нарушаване на карантината в размер на 1 000 лири стерлинги.

istock
istock

От мярката ще бъдат освободени здравните работници и пътните превозвачи, както и пристигащите от Република Ирландия. За пристигащите от Франция няма да има изключения, както беше обявило по-рано правителството, посочва Би Би Си.

От карантината няма да бъдат освободени и пътниците от страни с ниско равнище на предаване на заразата.

Мярката ще се преразглежда на всеки три седмици, уточни Брандън Луис, цитиран от Франс прес.

Той каза още, че постепенното разхлабване на ограниченията в Обединеното кралство би трябвало да започне на 1 юни, в случай че бъде постигнат напредък в борбата с епидемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg