Въвеждането на еврото ще спести много средства на България. Това заяви министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание „Die Welt“.

„Основният мотив за въвеждане на еврото в България е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез него. Днес повече от 60% от търговията ни е с други европейски държави. От друга страна, двете различни валути досега са донесли високи трансакционни разходи, които представляват около 1% от БВП на България годишно, малко под един милиард евро“, каза той. 

Василев е оптимист, че страната ни ще стане следващата държава от еврозоната на 1 януари 2025 г. Задлъжнялостта на страната от 22% от БВП е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60%. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% дефицит.

Асен Василев пред Тагесшпигел: Искам обективна оценка дали България е готова за еврото

„Не виждам причина за отлагане. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. Според социологическите проучвания по-голямата част от българите подкрепят присъединяването. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма. Но това не зависи от нас. Това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка“, подчертава Асен Василев.

istock
istock

„Присъединяването ни към еврозоната отдавна е закъсняло. От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута“, допълва министърът на финансите пред „Die Welt“.

На въпрос за икономическата стабилност на страната Асен Василев подчертава, че от самото начало увеличението на заплатите е в основата на усилията в областта на икономическата политика.

„Ние осигуряваме по-високи заплати, а работодателите получават държавна помощ за инвестиции, които увеличават производителността на икономиката. Това се изплаща по много начини. От една страна, се увеличават данъчните приходи. От друга страна, въпреки рязкото покачване на заплатите, безработицата намалява“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase