Гръцкото правителство ще раздаде щедри бонуси в края на годината на хора с ниски доходи. Право на тях имат и българските граждани, които работят и плащат данъци в Гърция. Повече от 200 000 уязвими домакинства ще получат бонус до 900 евро по Коледа.
 
Извънредната финансова подкрепа тази година ще бъде двойно изплащане на финансовата гаранция на минималния гарантиран доход, на която уязвимите домакинства имат право.
 
Решението е на министерството на финансите след отчитане на бюджетен излишък, който се предоставя за помощи на хората с ниски доходи, съобщава в. "Български новини".
 
Домакинство с 2-ма възрастни членове, получава помощ от 300 евро. С двойното плащане през декември сумата ще достигне 600 евро.
За всеки непълнолетен член на домакинството ще има увеличение на гарантираната сума с 50 евро. Така например едно домакинство с 2 пълнолетни членове и един малолетен член получава обща сума от 350 евро. С плащането м. през декември ще получат 700 евро

Колко става минималната заплата в Гърция

Домакинство с 2-ма пълнолетни членове и двама непълнолетни членове получава обща сума от 400 евро. С плащането през м. декември ще получат 800 евро.
 

istock
istock

Максималният размер на гарантираната сума е определен на 900 евро, независимо от членовете на домакинството. Средствата включват и чужди граждани, които внасят данъци в Гърция.
 
Миналата година 256 563 домакинства са получили двойната помощ. При преброяването през м. август броят на уязвимите домакинства спадна до 215 хиляди, от 307 хиляди домакинства миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg