Около 700 000 британски домакинства са пропуснали да платят наем или ипотечна вноска миналия месец, показват данни преди очаквано ново увеличение на цените на заемите.

Пропуснатите жилищни плащания са особено високи сред наемателите, показва проучването на организация на потребителите Which?.

Засегнат е един на всеки 20 анкетирани наематели. Изплащащите ипотечни заеми и наемателите са под сериозен финансов натиск, като се очаква Английската централна банка да увеличи цената на заемите за домакинствата и бизнеса в четвъртък за 12-ти пореден път. Финансовите пазари прогнозират покачване с четвърт пункт до 4,5% на основната лихва.

Дават до 5000 лири на шофьори, за да бракуват старите си коли в Лондон

В същото време наемите достигат рекордни стойности по информация на сайта за недвижимо имущество Rightmove. Като цяло около 2 милиона домакинства са пропуснали или просрочили поне едно плащане на ипотечна вноска, наем, заем, кредитна карта или сметка през април, по данни на Which?.

istock
istock

Сметките, включително енергийните и общинския данък, са най-често срещания вид пропуснати плащания сред населението. От Which? коментираха, че е изключително тревожен факта, че толкова много домакинства пропуснат жилищни плащания и призоваха хората да се обърнат за безплатен съвет за дълговете си и да се обърнат към отпускащите им ипотечни заеми и наемодателите за помощ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg