Броят на пълнолетните британци, които имат затруднения с плащането на сметките и дълговете си е достигнал близо 11 милиона, показват нови данни.

По данни на Органа за финансово поведение, около 3,1 милиона души са се сблъскали с трудности с плащанията през януари в допълнение към данните от май миналата година. Установено е, че 11% от пълнолетните британци са пропуснали плащане на сметка или заем в поне три от предходните 6 месеца.

Органът за финансово поведение съветва хората да потърсят специализирана помощ след като бяха притиснати от нарастващите разходи за живот.

Британците пазаруват по-малко

Цените на енергията, храните и горивата скочиха през последните 18 месеца, оказвайки сериозен натиск върху личните финанси.

istock
istock

Инфлацията в момента е 10,1%, което означава, че стоките са средно с 10% по-скъпи, отколкото преди година. Разследването установява, че 29% от хората с ипотека и 34% от наемателите е трябвало да увеличат изплащаните суми през последните 6 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg