Европа бележи рекорден ръст в продажбите на електрически автомобили. Над 2 милиона електромобила са продадени на територията на Стария континент през миналата година. Много страни въведоха различни социални политики в помощ на гражданите си с по-скромни доходи за достъп до електрически коли. Франция е една от тях, съобщава Нова телевизия.
 
Програмата е факт, а с нея президентът Еманюел Макрон изпълни свое предизборно обещание. От 1 януари т.нар. „социален лизинг” позволява на най-скромните домакинства да наемат електрически автомобил, произведен във Франция или Европа, за 100 евро на месец. Малко по скъпо струват по-големите, семейни модели. Около 25 000 превозни средства ще бъдат налични за наемане през тази година, а амбициите са бройката на електрическите автомобили, предназначение за семейства със скромни доходи, да се увеличи до 100 000 през 2025 г.

Имате скромни доходи, живеете във Франция и се нуждаете се от кола, за да стигате до работа? Ако отговаряте на тези условия, то може да се възползвате от най-новата програма на френското правителство. Тя предвижда да можете да наемете електрически автомобил срещу 100 евро месечно. Офертата е запазена за домакинства, в чиято данъчна декларация годишният доход не надвишава 15 400 евро.

Нова година, нова кола – как да купим автомобил изгодно

Месечният наем зависи от модела на избрания автомобил, а програмата цели да убеди най-бедните семейства да изоставят колите с двигатели с вътрешно горене. „Франция ще произвежда все повече електрически автомобили и батерии, а целта ни е да купувате от нас”, подчерта френският президент.
 

istock
istock

Един от проблемите пред социалния лизинг са ограничените налични запаси от електрически автомобили. Над 80 000 души са заявили желание за субсидиран от държавата електромобил още в първите часове след като онлайн платформата заработи. Системата обаче предвижда само 20 000 превозни средства за 2024 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg