От следващия вторник в Англия влиза в сила нова схема за подпомагане на работниците с нисък доход, които не могат да работят от вкъщи и на които се налага да се самоизолират.
 

Те ще получат по 182 паунда за 14-дневния карантинен период или по 13 паунда дневно. Британското правителство твърди, че по този начин ще се помогне в борбата срещу разпространението на коронавируса, особено в сериозно засегнатите от пандемията райони. Критиците обаче смятат, че 13 паунда на ден е „подигравка“ с тези хора, които са на ръба на оцеляването.
 
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обяви тази сутрин, че работниците, които са с ниски доходи, които се одобрени за получаване на помощи, не могат да работят от вкъщи, а са заразени с Covid-19 или имат официално лекарско предписание да се самоизолират, ще получат по 13 паунда за всеки ден на самоизолация. В момента в Северозападна Англия в района на Блекбърн, Даруен, Пендъл и Олдъм възникват огнища на зараза, така че схемата ще бъде изпитана първо там и ако се окаже успешна ще бъде въведена и в други части на Англия.
 
Прекалено многото условия обаче за хора с ниски доходи да отговарят за включването им в схемата и самата сума предизвика недоволство. Кметът на Манчестър Анди Бърнам заяви, че тези пари са абсолютно недостатъчни за оцеляването на хората.

istock
istock

А Мохамед Икбал, председателят на общината в Пендъл, едно от вече споменатите огнища на заразата каза, че макар и да е доволен, че правителството най-сетне е чуло призивите за помощ, сумата от 13 паунда /около 27 български лева/ е „подигравка“ за нуждаещите се от финансова помощ.

Държавна помощ за родители при карантинирани деца през учебната година

Той отбеляза, че мнозина в неговата община не се квалифицират за социални помощи, така че са изправени пред трудния избор дали да се самоизолират, ако имат положителна проба, или да пренебрегнат съветите и закона и ходят на работа, за да изкарат пари за насъщния хляб.
 
Мат Ханкок защити схемата като напълно адекватна: „Това, което наистина е от значение е комбинацията от тестване и проследяване в здравеопазването и налаганите локални карантини да работи, за да се намали броят на случаите в най-засегнатите части на страната“.
 

istock
istock

Междувременно бяха разпространени данни точно за тестването и контактното проследяване, което стартира в началото на юли. За седмицата между 13 и 19 август проследяващите екипи са влезли в контакт със 72 процента от далите положителна проба, а тези хора са дали данни за повече от 24 000 души, с които са влезли в близък контакт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg