Испанското правителство ще плаща по 250 евро месечно на младежите с ниски доходи, за да им помогне да се откъснат от бащиния дом в страна, където все повече млади хора живеят с родителите си, тъй като не могат да си позволят да плащат наем, съобщава Ройтерс.
 
Министърът, отговарящ за жилищната политика, Ракел Санчес заяви на пресконференция след ежеседмичния министерски съвет във вторник, че от този месец испанците под 35 години с годишен доход под 24 318 евро могат да подадат искане за месечна субсидия, с която да плащат наем на апартамент за две години.
 
Субсидията е „важен елемент, за да не бъдат цените такова препятствие за еманципацията на младите“, заяви тя.
 
Испания има един от най-големите дялове млади хора, които живеят с родителите си в Европа – 55% при младежите от 25 до 29 години през 2020 г., сочат последните официални данни. Това е с 6,5 пр.п. по-високо от данните за 2013 г.

Всеки пети младеж у нас нито работи, нито учи

Този брой силно корелира с ендемично високата младежка безработица в Испания, където 29% от хората под 25 години са регистрирани като безработни.
 

istock
istock

Директните субсидии за плащане на наем обаче може да са по-малко ефективни, отколкото правителството се надява, тъй като засиленото търсене за малки апартаменти вероятно ще вдигне цените, казва Франсиско Инарета, говорител на Idealista, най-големия имотен сайт в страната.
 
„Предишни опити показват, че основното последствие е пряко увеличение на цените“, коментира той, добавяйки, че наемателите, които печелят малко над обявената граница, вероятно ще се почувстват дискриминирани, че трябва да плащат повече, без да получават субсидии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg