Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви в понеделник след среща със синдикатите, че са се договорили за изплащане на временна добавка към заплатата на държавните служители в размер на  60 до 100 евро, като най-високи добавки ще получат хората с най-ниски заплати, съобщи ХИНА.

"Решихме да договорим меморандум за разбирателство в следващите дни, резултатът от който ще бъде приемането на решение на правителството за изплащане на временна добавка към заплатата на държавните служители“, каза Пленкович след среща с представители на синдикатите на държавните и обществените служители, които поискаха по-високи заплати.

Глоби за хиляди евро на фирми в Хърватия за нелоялно вдигане на цените

Той посочи, че това трябва да се постави в контекста на изготвянето на новия Закон за заплатите на държавните служители и че това е голяма реформаторска инициатива, която до дни ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Целта на този процес е законът да влезе в сила на 1 януари. Решихме, че процесът трябва да обхване до 219 000 служители в държавните и обществените служби и тези с най-ниски заплати да получат увеличение на заплатите от 100 евро. 

istock
istock

Пленкович добави, че решението ще важи още за заплатата за юни, която ще бъде изплатена през юли. То ще се прилага и за съдебните служители. Пленкович каза, че на днешната среща са били обсъдени и отпуските.

"Конституционният съд не е съгласен с разликата в заплатите между синдикални и несиндикални членове, затова се съгласихме надбавката от 300 евро за отпуска да важи за всички", подчерта хърватскитя премиер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg