Около 3000 евро на човек - според проучване с толкова може да се повишат средните годишни доходи в Германия до 2035 г. Но демографската промяна застрашава бъдещия просперитет, предупреди Институтът за германската икономика (IW). След 15 години на пазара на труда в страната ще има недостиг на повече от 5 млн. работници. Затова изследователите от IW призовават политиците да действат, докато не е късно.
 
„Бъдещото федерално правителство трябва да реагира на намаляващото население; само тогава компаниите могат да си направят домашната работа“, обяснява директорът на IW Михаел Хютер. „Продължаването по сегашния модел струва на всички нас просперитет и не може да бъде в интерес на политиката“.

В своето проучване изследователите на IW са разработили три различни сценария. Ако настоящите тенденции продължат, обемът на работа, а оттам и икономическият растеж ще се забавят значително от 2025 г. нататък. При тези условия средният доход ще се увеличава само средно с един процент годишно до 2035 г. За 2035 г. това води до допълнителен доход на глава от населението от почти 1600 евро.
 
Ако политиката успее да се пребори с недостига на квалифицирани работници на пазара на труда, да мобилизира повече капитал и по този начин да реализира по-силен технически напредък, реалният доход на глава от населението може да се повиши с до 1,4 процента годишно. Така през 2035 г. хората в Германия ще имат средно по 3000 евро повече на разположение.
 

istock
istock

Но е възможно и обратното развитие: лошият инвестиционен климат и антииновационният курс могат да доведат до „забележима загуба на просперитет“, предупреди IW. В сравнение с базовия сценарий доходът на глава от населението през 2035 г. може да бъде с 4000 евро по-нисък, изчислиха изследователите от института, свързан с работодателите.

Каква сума на месец е нужна на един българин, за да преживява

За да се противопостави Германия на демографската промяна, IW призова за разширяване на разходите за грижите за деца и за повече инвестиции в образователната система. По-възрастните служители също трябва да бъдат задържани на пазара на труда по-дълго чрез мерки за допълнително обучение. Изследователите също така призоваха за по-добри условия за частните инвестиции и инвестициите в публична инфраструктура.

istock
istock

В проучване на Bertelsmann Stiftung в началото на октомври 66% от лицата, вземащи решения в компаниите, също съобщават за недостиг на квалифицирани работници. Недостигът на кадри се оказа дори по-висок от очакваното: в края на 2020 г. само 54% от анкетираните са очаквали недостиг на квалифицирани работници през 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg