Европейската комисия (ЕК), след дълги месеци на преговори, успя да се договори за първата в света система за регулиране на изкуствения интелект.

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Николай Денков, който отговори на питане от председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова, свързано с развитието на изкуствения интелект и рисковете от това за хората и работниците. 

„България прави много както по подготовката на капацитета за развитие на тези технологии, така и по отношение на възможностите за тяхното приложение в полза на бизнеса и гражданите“, посочи Денков. 

Универсалният базов доход в ерата на изкуствения интелект

„Когато има ново високотехнологично развитие, винаги има страхове“, допълни още той. Денков даде пример с появата на първите автомобили и посочи, че тогава сред хората е имало опасения, че, ако една кола се движи с повече от 5 км/ч., това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Като друг пример той посочи ядрените технологии и подчерта, че ядрената енергия за използва за производство на електричество. 

„Обществото е намерило начин да създаде правилата, които да позволят всички технологични обновления да намерят своето място и да направят живота ни по-добър. Изкуственият интелект не е изключение със съответни изисквания към създателите, техните приложения, възможността да бъдат правени тестове преди пускането на пазара, както и много други елементи, минимизиращи рисковете“, каза Денков. 

istock
istock

България все още е една от страните с най-ниската производителност на човек, който работи в икономиката. Ето една възможност не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако успеем да включим в нашите бизнеспроцеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са много, не са една и две. Заедно с рисковете има и огромни възможности, те се обсъждат на експертно и обществено ниво, увери Николай Денков. 

ChatGPT – как да се предпазим от хакерски атаки, докато чатим

Според Корнелия Нинова всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, но това крие много рискове, тъй като изкуственият интелект може да доведе до загуба на много работни места. 

Голяма е заплахата в образованието, защото много от учениците го използват за своите разработки, вместо да ги правят сами, допълни Нинова. Тя даде пример за случай с безпилотна кола, базирана на изкуствен интелект, която по думите ѝ е блъснала маскирани за Хелоуин хора на пешеходна пътека.

„Къде е България в този процес? През 2020 г. България е приела Стратегия за развитие на изкуствения интелект. Какво възнамерява да прави сегашното правителство по тези въпроси“, попита Корнелия Нинова. 

Тя поиска информация и за това дали правителството предвижда използването на изкуствен интелект в сферата на екологията и опазването на околната среда. 

Да се чувстваме горди да сме част от Европа, която първа прие регулация на изкуствен интелект. Гигантите и първенците в тази област обаче – Китай, Япония, САЩ, не са въвели регулации. Това тепърва предстои, смята Нинова. Според нея всяка държава може да приема национално законодателство, освен общоевропейското. Трябва да помислим за разумни законодателни инициативи, призова Корнелия Нинова. 

Денков даде различни примери за развитието на технологиите в България. Разработен бе и нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, за да могат научните резултатите да намират по-лесно своето приложение като иновации за съответните фирми, посочи той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase