Стоките, произведени с помощта на принудителен труд, повече не трябва да се продават в Европейския съюз. Такова предложение отправи Европейската комисия днес, предаде ДПА.

Това предложение ще направи реална разлика в справянето със съвременното робство, което засяга милиони хора по света, каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис в специално изявление.

България с относително най-ниски разходи за труд в ЕС

Комисията изчислява, че около 27,6 милиона души полагат принудителен труд по света. ДПА посочва, че забраната няма да важи за сектора на услугите.

Нашата забрана ще важи както за местни продукти, така и за износ и внос, каза Домбровскис.

Проектът на нормативен акт не е насочен към конкретни региони или сектори, но текстилът, минното дело и селското стопанство са особено изложени на риск, се казва в прессъобщение на Европейската комисия.

България с най-ниски разходи за труд в ЕС

Службата на ООН по правата на човека наскоро обвини Китай във възможни престъпления срещу човечеството срещу уйгурите, етническо малцинство, живеещо главно в китайския регион Синдзян.

ЕС е внесъл от Китай стоки на стойност 472,8 милиарда евро (476,3 милиарда долара) през 2021 г.

Рекорден спад в стойността на законоустановените минимални заплати

Съгласно забраната националните власти ще трябва да започнат разследване на продукти, за които се подозира, че са произведени с помощта на принудителен труд.

Ако подозрението се потвърди, продуктът няма да може да се продава в блока и ще трябва да бъде изваден от рафтовете в магазините.

Европейската комисия планира да създаде платформа за събиране на информация за отделни продукти.

Страните членки, както и Европейският парламент, все още трябва да одобрят предложението, преди то да може да влезе в сила след 24-месечен преходен период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg