Покрай пандемията федералният министър на труда Хубертус Хайл коментира предложение на „IG Metall” за въвеждане на четиридневна работна седмица, съобщи „Зюддойче цайтунг”.

„Намаленото работно време с частично обезщетение на заплатите може да бъде подходяща мярка”, каза Хайл. Предпоставка за това е „социалните партньори да се съгласят за това”. От „IG Metall” предложиха това като средство за спасяване на работни места в металобработващата и електротехническата промишленост четиридневна седмица.

Ще доведе ли до 4-дневна работна седмица коронавирусът

„Четиридневната седмица ще бъде отговорът на структурните промени в сектори като автомобилната индустрия. Тя позволява да се запазят работни места в индустрията, вместо да се съкращават”, смята първият председател на профсъюза Йорг Хофман.

istock
istock

Той говори за „определен размер на компенсация на заплатите на служителите, така че колегите им да могат да си го позволят”.

Германия забрани влизането на сезонни работници

Предложението е противоречиво. Например, президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фратшер заяви, че смята въвеждането на четиридневна седмица за възможно - но само ако няма пълно обезщетение на заплатите.

Икономическият съвет на ХДС обаче отхвърли намаляването на седмичното работно време с ограничени заплати за индустриите в структурни промени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg