Нови строги Covid мерки се въвеждат в Гърция до 16 март. Броят на новозаразените вчера бе 2702 души, като голяма част от тях са носители на новата мутация на коронавируса, отбелязва БНР в южната ни съседка.

Не се променя условието за влизане в страната - отрицателен тест за коронавирус и една седмица карантина.

Солени глоби и санкции за фалшиви PCR тестове и нарушаване на мерките в Гърция

На разстояние до 2 километра от дома се позволява пазаруване на хранителни стоки. Всяко излизане от вкъщи трябва да е подкрепено от документи за крайна необходимост.

Спортуване е възможно по час на ден и то пеша, като не е позволено до парка да се стигне с кола. Придвижването по работа е позволено само с официален документ от работодателя.

istock
istock

Вечерен час от 19:00 часа до 5:00 часа ще е в сила за областите с код "тъмно червено", където заразените са висок процент. Сред рисковите райони са Атика, Солун, голяма част от централна Гърция и островите в Егейско море.

Гърците увеличават карантината за нашенци

Мобилизирани са частните клиники в област Атика, където има недостиг на легла в Covid отделенията на държавните болници.
Министърът на здравеопазването Кикилиас направи обръщение за спазване на мерките и подчерта ,че ситуацията е критична.

Опозицията за пореден път обвини правителството на премиера Мицотакис, че няма план за справяне с пандемията и единствената политика е "от карантина в карантина".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg