В Испания работодателските организации са обявили, че са категорично против увеличаването на минималната работна заплата. То се очакваше до края на 2021 година, съобщава БНР.
 
Основният аргумент на работодателите е, че пандемията от COVID-19 не само че не е приключила, но и има сериозен ефект върху икономиката на страната, заради което съветът към управляващите е да изчакат.
 
Към днешна дата минималната работна заплата в Испания е 950 евро. Профсъюзите предложиха на правителството на Педро Санчес увеличение на минималното възнаграждение през оставащите месеци от годината, което да е между 12 и 19 евро на месец или 1.2% и 2 процента. Въпреки незначителното увеличение работодателските организации са били категорично против.
 
Според директора на испанската Конфедерация на бизнес организациите Антонио Гараменди те принципно не са против увеличението на минималната заплата, но не одобряват момента, в който е предвидено да се случи. Той е твърде "деликатен"" от икономическа гледна точка, твърдят профсъюзите.

Колко става минималната заплата в Гърция

Едно евентуално покачване на минималната работна заплата "може да нанесе много щети", тъй като тя вече е била повишена с 30% и това е станало през изминалите три години.
 

istock
istok

От друга страна за Гараменди е по-важно на този етап да се помисли за удължаване силата на действие на инструментите, подпомагащи фирмите в условията на пандемия. Призивът е те да продължат да действат поне до края на декември, тъй като все още много сектори са засегнати от кризата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg