Икономисти и активисти в Берлин дадоха ход на проект, обявен за първото по рода си дългосрочно проучване за универсален основен доход в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
Хората могат да се записват за участие в проекта, в който на 120 души за период от три години ще се изплащат по 1200 евро на месец, обяви Германският институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW). Негови партньори в инициативата са асоциацията "Майн грундайнкомен" (Моят основен доход) и учени от института "Макс Планк" и Кьолнския университет.
 
Предвижда се участниците в проекта да започнат да получават безусловните парични суми, финансирани от частни дарения, от пролетта на идната година.
 
"Искаме да знаем как влияе на поведението и манталитета и дали основният доход може да помогне за справяне с текущите предизвикателства в нашето общество", заяви Михаел Бомайер от "Майн грундайнкомен".

Минимален доход въвежда Испания

При представянето на проекта Юрген Шуп от Де И Ве отбеляза, че макар в световен мащаб вече да има проучвания по радикалното предложение, резултатите от тях са ограничени.
 

istock
istok

"Те са или остарели, не подлежат на обобщаване, или изучават основния доход само за безработните. Затова с това проучване ние сме истински новатори в научната област в Германия", добави Шуп.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg