Традиционният италиански козунак, известен като "коломба" заради формата си на гълъб, тази година ще излезе по-скъпо на италианците, предаде АНСА.

Според данни на групата на италианските потребители "Кодаконс" цената на коломбата е нараснала с 32 процента. Според асоциацията причината за това е увеличението на цените на суровините и на енергията. В някои супермаркети коломбата може да бъде открита дори на 70-процента по-високи цени.

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година

Скок има и в цената на шоколадовите яйца, като той е между 15 и 44 процента спрямо цените от миналата година.

Заради увеличените цени на тези две типични за великденската трапеза в Италия стоки тази година италианците ще похарчат общо с 95 милиона евро повече спрямо великденските харчове през 2022 г.

istock
istock

По данни на Националния статистически институт на Италия цените на някои основни хранителни продукти през март също са скочили - захарта с 54,9 процента на годишна база, брашното със 17,8 процента на годишна база, яйцата с 22,4 процента на годишна база, какаото с 12,1 процента на годишна база и кравето масло с 25,8 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg