България подкрепя предложението на Европейската комисия за освобождаване от ДДС на внос и други операции на съюза в обществен интерес. Това става ясно от протокола на заседанието във формата ЕКОФИН, в което взе участие и служебният финансов министър Асен Василев.

Подкрепата на страната ни за освобождаването от ДДС на внос идва с условието това да е в краткосрочен план, да се ограничи за временни освобождавания, свързани с отговора на кризата, породена от пандемията от коронавирус, става ясно от бюлетина от ЕКОФИН, публикуван от финансовото министерство. Служебният министър Асен Василев е защитил тезата, че директивата трябва да има тесен обхват и ясни правила.

Софиянци с 10% по-висок стандарт на живот от този на средния европеец

Целта на предложението е да улесни Комисията и агенциите на ЕС да закупуват стоки иуслуги, които да бъдат разпространявани безвъзмездно сред държавитечленки в съответствие с техните спешни нужди. В момента ДДС се дължи във всяка държава членка, където органите на Европейския съюз даряват стоки.

В Люксембург са обсъдени и фискалните правила, като за пореден път е изтъкнато, че България е сред малкото държави без дисбаланси.

istock
istock

Според верифицираните данни от Евростат дефицитът през 2020 г. е бил над референтната стойност от 3% от БВП в повечето държави членки на ЕС. Само в България и Швеция дефицитът е бил малко над референтната стойност. Приема се, че за всички държави членки дефицитът над референтната стойност е бил изключение, породено от извънредната икономическа обстановка в ЕС.

Според ЕК критерият от Пакта за стабилност и растеж за дефицита се счита за изпълнен от България, Дания и Швеция, пише още в бюлетина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg