Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия, съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова, главен редактор на сп. "Родна реч".

Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен това първото повишаване е станало още през ноември 2022г., преди встъпването в еврозоната.

Как ще се преизчислят заплатите ни след приемането на еврото

"Страната влезе в ЕС последна - през 2013 г., а след това едновременно в Шенген и еврозоната. Това беше постижение на сегашния премиер Андрей Пленкович.

България заслужава, но няма нужната тежест, след като през последните 2 години се провеждат непрекъснати предсрочни избори."

istock
istock

Гласнова коментира и ситуацията в страната, след като управляващата дясноцентристка партия Хърватска демократична общност (ХДО) спечели парламентарните избори.

Кампанията е била пълна с обещания, но фокусът е бил изместен дали действащият президент е можело да участва в изборите.

Спечелените от ХДО места в парламента обаче са недостатъчно, за да може тя да управлява самостоятелно.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase