Франция, Германия и Португалия предлагат да започне въвеждането на допълнителни налози или данъци, за да се подпомогне финансирането на следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Преди изборите през 2024 г. в ЕС започва сериозен дебат, свързан с бюджета.

"От ключово значение е това да бъде обсъдено по време на кампанията и в навечерието на изборите", заяви португалският министър по европейските въпроси Тиаго Антунеш в интервю за „Политико“ заедно с германските и френските си колеги. "От ключово значение е също да го обсъдим с младите хора. Това е причината, поради която започнахме да провеждаме тази дискусия тук."

Необходимост от "собствени ресурси" на ЕС

"Знаем, че ще трябва да изплащаме следващото поколение облигации на ЕС", заяви френският секретар по европейските въпроси Лоранс Бун, намеквайки за милиардите съвместен дълг, който Европа ще трябва да изплати след ковид кризата. Европа ще се нуждае и от допълнителни средства "за възстановяването на Украйна, както и за прехода към климата и въпросите, свързани с енергийните връзки, които ни занимават".

istock
istock

Какви такси?

„Договорихме се с Комисията за пътна карта, която включва няколко предложения за собствени ресурси, които трябва да бъдат доразвити", заяви държавният министър на Германия за Европа Анна Люрман, визирайки документ, в който се предлага данък върху финансовите транзакции и такса за корпоративния сектор. Но Люрман добави: "Винаги съм отворена и за допълнителни творчески предложения".

Според Бун, "има нещо, което се обсъжда от доста време, а именно данъкът върху финансовите транзакции“. Комисията направи и други предложения, които трябва да разгледаме бързо.", намеквайки за предложението на Брюксел от юни за допълнителни вноски от държавите от ЕС въз основа на печалбите на компаниите.

Какви са сроковете?

Страните от ЕС ще обсъдят предложенията "през есента", което "ще отнеме известно време, защото новите собствени ресурси трябва да бъдат ратифицирани от членовете на ЕС".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg