От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния".

В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин. Повече от 1,8 милиона служители ще се възползват, т.е., всички служители, които са в диапазона на заплатите от 3300 до 3700 леи.

В Румъния е по-евтино от България въпреки ръста на цените


Премиерът Марсел Чолаку уточни в началото на заседанието на кабинета, че с увеличаването на минималната заплата се прави важна стъпка за доближаване до нивото, изисквано от европейската директива в областта. 

Ръководителят на румънското правителство искаше да подчертае, че Министерството на труда и социалните партньори вече работят по механизма, който ще въведе европейската минимална заплата в Румъния до ноември. 

Формулата ще вземе предвид покупателната способност, нивото на доходите, средната брутна заплата и производителността на труда, обясни премиерът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase