Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България.

Мярката влиза в сила от днес, 23 ноември.

Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането в Испания.

Бързи тестове за Covid-19 на влизащите в Гърция през „Кулата“

Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната.

Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

istock
istock

Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол преди влизане в Испания. Той може да бъде намерен на следния линк: https://www.spth.gob.es/ или чрез безплатното приложение SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Пътникът е задължен да го съхранява в себе си на хартиен носител.

Призовават европейците да не пътуват по Коледа

Пътниците, пристигащи в Испания по въздух или по море, трябва да се подложат на температурен контрол, който ще се извършва рутинно, като границата за допустимата температура е до 37,5 ºC.

Списъкът с държавите или рисковите области, както и критериите, използвани за тяхното определяне, ще бъде преразглеждан на всеки 15 дни.

В момента в списъка на европейските държави са Германия, Австрия, Белгия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Дания (с изключение на Фарьорските острови и Гренландия), Словения, Словакия, Естония, Франция, Гърция (без районите на Китри, Йония Нисия, Дитики Елада и Стереа Елада), Унгария, Ирландия, Исландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия (без Азорските острови), Румъния и Лихтенщайн.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg