Домакинствата във Великобритания ги чака средно увеличение на сметките с около 4000 паунда тази година, според доклад на Националния статут за икономически и социални изследвания, който отбелязва също, че икономиката може и да избегне рецесия, но милиони британци няма да го усетят.

Националният институт за икономически и социални изследвания смята, че домакинствата с ниски и средни доходи са изправени пред най-големия финансов удар от кризата с разходите за живот.

Дават до 5000 лири на шофьори, за да бракуват старите си коли в Лондон

На базата на анализ за последното тримесечие изследователите заключават, че е възможно Великобритания да избегне продължителна рецесия тази година, но растежът на икономиката ще остане близо до нулата, тъй като високата инфлация и растящите разходи по заемите притискат силно икономиката.

istock
istock

С високите сметки за енергия и нарастващите разходи за пазаруване най-малко 7 милиона домакинства или около една четвърт от населението няма да могат да покрият изцяло планираните си сметки за енергия и храна от доходите си след данъчното облагане, се посочва в доклада.

Заключенията на Националния институт за икономически и социални изследвания идват след като Международният валутен фонд предупреди, че Великобритания ще бъде единствената голяма индустриализирана държава със свиваща се икономика през тази година, причинено от високата инфлация, нарастващите данъци и по-високите лихвени проценти на Английската централна банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg