Унгария ще отмени задължителното намаляване на цените на някои основни хранителни продукти в големи вериги за продажба на дребно от 1 юли, тъй като правителството е постигнало целта за намаляване на инфлацията. Това съобщи унгарското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Правителството на Унгария въведе задължителни намаления на цените през юни 2023 година, тъй като се бореше с рязко нарастващата инфлация.

Какво се случва с инфлацията

За 2023 година Унгария бе една от страните в ЕС с най-висока инфлация - повишаването на цените достигна 17 на сто или с 1,7 п.п. на годишна база над темпа от 2022 година (15,3 на сто).

В началото на 2024 г. инфлацията в страната се забави, насочвайки се към целевото ниво на унгарската централна банка от 3 на сто.

През февруари, март и април инфлационният темп бе 3,6 на сто, по данни на Евростат, макар през май леко да се ускори до 3,9 на сто. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase