Новите правила за издаване на визи за Европейския съюз, влязоха в сила, съобщи Европейската комисия.

Тяхната цел е да бъде опростено пътуването до държавите от Общността и да помогнат за решаването на миграционната криза.

Промените в правилата касаят единствено краткосрочните визи за 22 страни от ЕС, които са част от Шенген, както и за асоцииращи страни - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Какви визи очакват работници в Англия

Единна виза за краткосрочен престой, издадена от една от тези страни, позволява пътуването в 26-те Шенген държави до 90 дни за всеки 180-дневен период.

„Новите правила на ЕС за краткосрочните визи се прилагат по целия свят от 2 февруари 2020 г. Те улесняват легално пътуващите да кандидатстват за виза за влизане в Европа, допринасят за развитието на туризма, търговията и бизнеса, като същевременно предоставят повече ресурси за противодействие на нередовните миграционни потоци и заплахите за вътрешната сигурност на ЕС“, се казва в изявлението на Комисията.

Визови ограничения за бременни жени въвежда САЩ

istock
istock

Актуализираните правила се отнасят за пътници от всички страни, нуждаещи се от визи, за да пътуват до ЕС, като към момента става дума за 105 страни. За държавите, които пътуват безвизово до ЕС, нищо не се променя.

Решението за промяна на визовите разпоредби беше взето от Съвета на ЕС миналия юни.

"Те позволяват подаването на заявления от шест месеца до 15 дни преди пътуването, предоставят възможност за попълване и подписване на формуляра за кандидатстване за визи по електронен път, издаване на визи за по-дълъг период на пребиваване за редовно пътуващи”, се казва в решението на Съвета.

В същото време ЕС повишава консулската такса от 60 на 80 евро:

„За да могат държавите-членки да покрият по-добре разходите за кандидатстване за виза, без да създават пречки за кандидатите, таксата за виза ще бъде увеличена до 80 евро”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg