Високи са цените в Гърция за Великден. Агнешкото се продава по 14 евро за килограм, хотели са с поне с 15% по-високи цени. Гърците избират по-близки разстояния, за да ограничат разходите за гориво.

На островите за празниците вече пристигнаха чуждите туристи.

Хранителните вериги предлагат замразено агнешко месо на по-ниска цена, докато прясното е по 14 евро за килограм. Яйцата се продават по 30 евроцента, а "козунаците са с цената на шоколадова торта", оплакват се клиентите, които търсят по магазините по-евтини продукти.

Взимат по-скъпо за нощувка в Гърция

Високата цена на бензина променя плановете за великденско пътуване и почивка на много гърци. В континенталната част бензинът достигна почти 2 евро за литър, а на островите е над тази цена. Приблизителната сметка за четиричленно семейство от Атина за почивка на остров Корфу за три дни е около 900 евро с пътните разходи. Гърците избират по-близки разстояния.

istock
istock

Фериботните компании съобщават, че са запълнени местата по всички направления и пътниците не могат да очакват да намерят място в последния момент преди пътуване.

Чартърни полети от редица европейски страни напълнихa с туристи островите за Великден.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg