От днес в редица държави в Европа влиза в сила облекчаване на някои от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 

След като миналата седмица германските власти обявиха, че епидемията в страната е овладяна, от днес малките магазини имат право отново да отворят врати. Става въпрос за търговски площи до 800 кв. метра. Училищата обаче остават затворени до 4 май, остава и забраната за събиране на повече от двама души на обществени места.

МВФ с мрачна прогноза за икономиката ни

От днес започва поетапно облекчаване на мерките и в Норвегия - първо отварят детските градини и се премахва забраната на гражданите да отидат до вилите си. На 27 април в страната отварят и гимназиите и университетите, както и салоните за красота. С облекчаването на рестрикциите се въвежда и мобилно приложение, което не е задължително, но властите призовават хората да го ползват, за да могат да следят ситуацията.

istock
istock

Чехия обяви 5-етапен план за отмяна на рестрикциите, който започва да се изпълнява от днес до 8 юни. Първо ще бъде разрешено да отворят отново откритите пазари. От вторник миналата седмица на чехите е позволено да пътуват до чужбина по работа или за да посетят роднини, при условие, че при връщане преминат 14-дневна карантина.

Спад с над 50 на сто в продажбите на коли в Европа

От тази седмица врати отварят и най-малките магазини в Словения. От 4 май, магазините с площ до 400 кв.м. също ще заработят, както и фризьорските салони и козметичните центрове. Остава забраната за пътуване между общините, но на хората ще бъде позволено да пътуват до вилите си.

Съсипаните от коронавируса европейски икономики очакват с нетърпение видеоконференцията на европейските лидери на 23 април, когато трябва да бъдат поставени основите на плана за възстановяване на блока.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg