Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди днес необоснованото вдигане на цените след въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия, като каза, че правителството ще се противопостави на това с мерки, които ще се прилагат в предстоящия период, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Пленкович подчерта, че някои хора „са се възползвали от смяната (на хърватската куна с евро) и необосновано са вдигнали цените, за което не съществува никаква причина, нито оправдание“.

1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото е отчела Хърватия

Хърватският министър на икономиката Давор Филипович представи пред правителството предложение за забрана на неоправданото повишение на цените и каза, че всички обекти, които са повишили цените на стоките и услугите в разрез със закона за въвеждането на еврото, са задължени да ревизират цените на дребно, така че да не бъдат по-високи от цените, които са били посочени в последния ден от миналата година.

istock
istock

„Ние силно ще се противопоставим на това с мерките на правителството в следващия период, започвайки с днешното заседание“, каза още Пленкович.

Премиерът поясни, че мерките ще засегнат различните видове данъци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg