Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2020 година с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз, към 30 юни 2020 година.

Общо 122 мерки са със срок на изпълнение до края на месец юни, като от тях са изпълнени 69 мерки. Неизпълнените мерки са 53, което представлява 43,4 % неизпълнение. В края на първото тримесечие процентът неизпълнени мерки беше 42,5 %.

Високият процент неизпълнени в срок мерки се дължи на извънредната ситуация в условията на COVID-19, но ведомствата трябва да положат усилия за преодоляването на закъсненията, поради опасността от стартиране на нови процедури за нарушение.

Четири сценария за живота след коронакризата

От неизпълнените мерки 20 са свързани със стартирали процедури за нарушение по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

ЕС

В Приложение № 2 към доклада са посочени 23 директиви на Европейския съюз в областта на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard), със срок за въвеждане до края на месец ноември 2020 г. На 11 от тях срокът за въвеждане е бил 31 май 2020 г. и те ще бъдат включени в Таблото за Вътрешния пазар на ЕК, издание месец ноември 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg