Не всички са фенове на предложения в четвъртък от ЕЦБ агресивен пакет със стимулиращи икономиката на еврозоната мерки.

В петък германският таблоид "Билд" (Bild) пусна снимка на президента на ЕЦБ Марио Драги, на която той прилича на граф Дракула, наричайки го граф "Драгилас".

Вестникът обвини Драги, че провежданата от него политика на ниски лихви струва на германските спестители милиарди евро, определяйки самата политика на ЕЦБ като "пагубна".

Банки против ново намаление на лихвите от ЕЦБ

Статията излиза само ден, след като ЕЦБ намали допълнително депозитната си лихва с 10 базисни пункта до ново отрицателно дъно от -0,5% и обеща да запази рекордно ниските, или дори още по-ниски лихвените проценти, докато инфлацията не започне да се повишава. Централната банка също така обяви, че от 1-ви ноември ще рестартира покупките на еврооблигации в ежемесечен размер от 20 млрд. евро.

Марио Драги като граф Дракула
Марио Драги като граф Дракула

И други медии цитират немската опозиция на решенията на ЕЦБ. Ройтерс съобщи, че на решението на ЕЦБ за рестартиране на покупки на облигации се е противопоставил президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Справедливо е да се отбележи, че Марио Драги не е фен на германските политики. На пресконференция след вчерашното заседание на ЕЦБ той настоя страните с бюджетен излишък (като Германия) да провеждат фискални политики, целящи да се избегне опасността от рецесия.

ЕЦБ намали прогнозата за растеж на еврозоната

"С оглед на отслабването на икономическите перспективи и продължаващата устойчивост на рисковете в посока надолу, правителствата с фискални възможности (с излишък) трябва да действат ефективно и своевременно", посочи г-н Драги. Той също така отбеляза, че на заседанието на ЕЦБ е имало "единодушно" съгласие в ЕЦБ за необходимостта фискалната политика да се превърне в основен инструмент за подкрепа на икономиката в еврозоната.

Парадоксално е обаче, че въпреки намаляващите лихви германците са станали още по-големи спестовници, като техните спестявания в банки са достигнали 11% през миналата година, спрямо рекордното дъно от 9% през 2013 година.