През август 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза солидно понижение, като и в петте най-големи автомобилни пазара беше отчетен спад на продажбите. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) показаха слабо повишение при продажбите на нови автомобили в рамките на България след силен ръст месец по-рано.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се понижиха през август с цели 8,4% на годишна база след увеличение с 1,4% през юли, като през осмия месец на годината бяха регистрирани 1 041 856 броя нови автомобили спрямо 1 137 173 година по-рано (през август 2018-а).

От ACEA обаче отбелязваха, че доста силният спад през август е най-вече в резултат високата база за сравнение спрямо август миналата година, когато регистрацията на нови автомобили нарасна с цели 31,2% точно преди влизането в сила от 1-ви септември на новя стандарт за отработените вредни газови емисии (т.нар. "WLTP стандарт").

Агенцията ACEA посочи, че влошаване при търсенето на нови автомобили през август беше отчетено и в петте най-големи европейски автомобилни пазара, като най-силен спад беше регистриран в Испания (понижение с 30,8%), следвана от Франция (с 14,1%), Италия (с 3,1%), Великобритания (с 1,6%) и Германия (понижение с едва 0,8%).

От началото на годината до месец август включително търсенето на нови автомобили в ЕС се сви с 3,2% на годишна база до 10 520 238 броя от 10 854 053 броя през същия период на 2018-а година. През периода януари - август само в Германия беше отчетно слабо увеличение с 0,9% на регистрацията на нови автомобили, докато при останалите четири водещи европейски пазара беше регистрирано понижение - с 9,2% в Испания, с 3,4% в Обединеното кралство и с 3,0% във Франция и Италия.

istock
istock

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България нараснаха през август с 1,5% до 2929 броя спрямо година по-рано, когато бяха продадени 2887 автомобила и след техен скок с 14,9% през юли 2019-а година.

В рамките на първите осем месеца на годината регистрацията на нови автомобили в нашата страна се повиши с 3,1% на годишна база до 21 443 броя от 20 798 броя през същия период на 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Данните за август продължават да сигнализират за слабост в автомобилната индустрия на Стария континент.

Солиден спад при продажбите на нови автомобили през август с 18,0% отчете италианската автомобилна групировка FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chtysler и Alfa Romeo), следвана от френската Renault Group, произвеждаща Renault и Dacia (понижение с 10,5%) и германския автомобилен концерн Volkswagen Group (понижение с 2,2%), докато продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) скочиха с цели 21,8%, на BMW Group - с 11,4% и на френската PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) - с 6,9%.

Намаляването на автомобилните продажби на Volkswagen AG беше придружено и от свиване на общия пазарен дял на компанията през август до 26,5% от 27,5% година по-рано, но въпреки това германският гигант запазва лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.