Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните.

С него се забранява рекламата на продукти, чиито съставки не отговарят на изискванията за здравословно хранене. За първи път се регламентира и търговията на храни чрез интернет.

Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход и на храни като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. Регистрацията ще се удостоверява със стикер. Регулация и контрол ще се извършва и върху хранителните добавки и търговията с тях.

Как да пазаруваме разумно и съхраняваме храната

Ще бъде създаден Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектора, а в него ще има представители на всички заинтересовани страни.

От БСП обаче възразиха срещу създаването на този орган.

istock
istock

„Този Национален съвет по храните ще бъде от 90-100 представители, които ще дават становище на министъра по теми, по които и сега могат да дават. Трудно може да се управляват каквито и да е било процеси с такова едно широко представителство“, каза депутатът Светла Бъчварова.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър за всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, който ресорната агенция ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще бъде създаден и за бутилираните минерални и изворни води.

Солена глоба, ако не пуснеш инспектор в магазина

Регламентирани са основните изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните.

istock
istock

Обозначението "Продукт от България" или „Добит в България“ ще се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на България и всички етапи на производствения процес се осъществяват в страната.

Обозначението може да се придружава с географска карта или друг символ, който съдържа информация, че храната е произведена на територията на България.

Законът изрично забранява участието на деца в реклама на ГМО продукти.

Той определя още условията и реда за извършване на дейности по хранително банкиране и дарение на продукти. Въвеждат се процедурите, които отбелязват храните при дарение и самия процес, регламентират се условията, при които може да се дарява един продукт.

Законът регулира и целия производствен процес.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg