Мандри предлагат фермерски продукти като български, а всъщност са направени от мляко, внос от Румъния.

Някои предприятия работят така, защото цената на румънското мляко е с 20-30% по-ниска от нашата, обяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация пред „Труд“.

Същото се случва и на фермерските пазари, особено в София. Стопаните се блазнят от добрата цена, която получават, и събират мляко от цялата страна, за да задоволят търсенето. На практика обаче манипулират потребителя, че купува продукт от фермата Х, твърди той.

Затова производителите са изготвили държавен стандарт за млечни продукти от овче и козе мляко, който предстои да бъде внесен за утвърждаване в Българската агенция по безопасност на храните.

Той ще се прилага за кисело мляко, сирене, кашкавал и катък, направени от овче и козе мляко. Продуктите по БДС трябва да са направени само от българско мляко, доставено от определени ферми в даден регион.

istock
istock

Обмисля се в тях да се използва морска сол, и овен закваска, няма да съдържат никакви консерванти и сухо мляко.

Целта ни е да отделим фермерските продукти от индустриалното производство, каза Караколев.

С новия стандарт производители от даден регион ще се обединят в кооператив и продуктите им ще гарантират, че млякото в тях е точно от тези ферми, подчерта Караколев.  До момента има 7 такива кооператива, в които членуват 400 производители.

Има ли нитрати във вносните зеленчуци

По думите му цените на продуктите по БДС няма да са по-високи от другите, защото в момента изкупната цена на суровото овче мляко е 1,30-1,50 лв. за литър. За направата на 1 кг сирене са нужни максимум 4 литра или стойността му е около 6 лв. само за суровината.

От фермата овче сирене може да се купи по 10 лева за кг, но в магазините цената стига 17-18 лева.

Ако скъсим веригата на доставки, тези продукти ще бъдат по-достъпни за потребителите, категоричен е Караколев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg