Предстои да се получи официално писмо от Брюксел, на което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Цените в магазина се вдигат, смятат 50% от потребителите

Танева допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.

istock
istock

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е Танева.

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало.

Солена глоба грози веригите ако не продават български стоки

За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

istock
istock

За розопроизводителите категорично искам да заявя, че въз основа на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.

Розопроизводители очакват масови фалити

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, категорична е Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, допълни министър Танева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg