Розопроизводители очакват фалити през настоящата година. Стартът на сезона по прибиране цвета на маслодайната роза се очаква да започне в началото на май.

В кампанията традиционно се включват около 40 хиляди души в България.

„Има много неясноти по отношение на справянето с коронавируса, защото към момента няма предложени мерки, които да са приложими към земеделските стопани и берачите на розов цвят. Работата тук е много особена,малко хора извън сектора я познават и няма как да бъде изработена такава работеща инструкция“, съобщи Христо Николов, председател на професионалната организация на розопроизводителите  в Карлово.

Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено

"Трудностите са много, в кратко време се натрупаха много непредвидени неща – от една страна през февруари влезе в сила Закона за маслодайната роза, който действа от март. Той въвежда един много малък срок от 40-45 дни, в който всички розопроизводители трябва да се регистрират в единния Регистър на розопрозводителите. Това нещо върви със забавяне, на хората удостоверенията им не излизат навреме, администрацията е претоварена. От друга страна не беше проведена информационна кампания за това как да се прилагат текстовете на Закона за розата, като всичко това е свързано с коронавируса", казва Николов.

istock
istock

Бяха планирани срещи от нашата организация и Министерството на земеделието за такава кампания в периода от 10 до 15 март, но точно тогава влезе в сила Закона за извънредното положение, който забрани масовите мероприятия, допълни розопроизводителят.

Така че веднъж има проблем с регистрацията на розопроизводителите, втори път има проблем със санитарните мерки за борба с коронавируса на полето и при транспортиране на работници, и за капак на всичко това дестилериите тази година твърдят, че ще работят на 50% от капацитета си. Така цената, предложена на земеделския стопанин, е неадекватна, защото дори не покрива себестойността на розовия цвят и разходите за бране, уточни Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg