Знаете ли, че над 90% от стартиращите фирми се провалят? Ако искате да започнете собствен бизнес, тази статистика обаче не бива да ви обезкуражава. Важно е да знаете къде повечето начинаещи предприемачи допускат грешки и как да се предпазите от тях, за да развиете успешно своята фирма.

В бизнеса е както и в спорта – важно е вашето вътрешно отношение към него. Трябва да си изясните каква е вашата бизнес цел и да пресметнете възможните рискове. Препоръчително е да се насочите към ниша, от която разбирате, както и да заложите на качеството на вашите стоки/услуги. Започнете с малки стъпки, но вървете уверено към целта – съдбата обича смелите!

Защо голяма част от фирмите се провалят?

Провалът е част от процеса на растеж и трябва да го приемете просто като препятствие по пътя към успеха. Може би най-трудната част от основаването и управлението на собствен бизнес е да се справите със страха от провал и опасността да се откажете твърде рано.

Статистиката сочи, че близо 10% от новосъздадените фирми не успяват да се задържат на пазара през първата година. Най-критичен обаче е периодът между втората и петата година, когато около 70% от фирмите прекратяват дейността си. Експертите твърдят, че рискът от провал е сходен в почти всички индустрии.

istock
istock

Една от най-големите грешки на новите собственици на бизнес е загубата на фокус. За постигането на успех е изключително важно да се съсредоточите върху управлението на вашия малък бизнес, за да му помогнете да расте и да просперира. Един добър начин да останете фокусирани е да си поставите реалистични цели и да ги следвате.

Според собствениците на бизнес причините за провал включват изчерпване на бюджета, липса на капитал или финансиране, избор на грешен пазар, неадекватен мениджърски екип, дефектна инфраструктура, липса на проучвания и експертиза, лоши партньорства и неефективен маркетинг.

Как да получите кредит за започване на бизнес

Липсата на подходящ бизнес план е често срещана грешка на много млади предприемачи. Основаването на фирма без предварителна цялостна визия, осъществима стратегия и генерален план за действие ще ви обрече на провал. За да се задържите „на повърхността“, трябва да си поставяте ясни цели, да правите прецизни проучвания, да обичате своя бизнес и да не се отказвате.

Вижте кои са най-често допусканите грешки и се научете да ги избягвате:

1. Недостатъчни пазарни проучвания

Една от най-честите причини за провал на стартиращ бизнес е липсата на пазарна нужда от предлагания продукт или услуга. И така, една от най-важните първи стъпки, които трябва да предприемете, когато създавате бизнес, е да проведете проучване на всичко – от съществуващия пазар, настоящите и бъдещи тенденции във вашата индустрия, до това кои са вашите конкуренти, коя е вашата целева аудитория и какво ще мотивира хората да правят бизнес с вас.

Мислете така: вашите бъдещи клиенти имат проблем. Вашата компания представя решение на този проблем. Смисълът да започнете бизнес трябва да е именно това – да решите нечий проблем. Причината, поради която много нови фирми и неопитни предприемачи се провалят, е, че те всъщност не решават проблем. Или решават грешен проблем.

istock
istock

Ако искате да постигнете успех като нов предприемач, трябва наистина да изясните: а) проблема, който вашият клиент има, и б) как вашият продукт или услуга решава този проблем. Без тази яснота може да изградите бизнес, който всъщност не предлага никакви решения на вашите клиенти – или предлага решение, което те не търсят. Така или иначе, вашият бизнес е обречен на провал.

2. Неадекватна финансова подготовка и ресурси

Обичайно е неопитните предприемачи да пренебрегват финансовото планиране и да не преценяват колко капитал ще им е необходим, за да стартират бизнеса си. Резултатът често е недостатъчно финансиране за постигане на вашите цели и/или парична криза, точно когато бизнесът набира скорост.

Неправилното боравене с пари и безотговорното отношение към паричния поток е смъртна присъда за стартиращи компании с ограничен достъп до капитал. За да избегнете подобни проблеми, не забравяйте да подготвите финансови прогнози за новия си бизнес, особено за първите 12 месеца. Това също може да ви помогне да осигурите финансиране и инвестиции.

Може ли да регистрирам фирма, ако работя на трудов договор

Някои предприемачи правят грешката да наемат твърде много хора вместо точните хора и да харчат пари, преливайки „от пусто в празно“. Друга основна грешка е закупуването на активи с фирмения паричен поток. Разговорът с експерт по банкиране на малък бизнес ще ви помогне да разберете от каква финансова помощ се нуждаете – дали трябва да кандидатствате за бизнес заем, финансиране на оборудване или да разберете за държавна подкрепа за собствениците на малък бизнес.

3. Липса на наблюдение на напредъка и корекции

Вече споменахме колко важно е да имате бизнес план, който много начинаещи предприемачи силно подценяват. Не е необходимо този документ да бъде особено дълъг или подробен. Но отделянето на време за начертаване на бизнес план ще ви помогне да запазите усилията си последователни, ще послужи като сборна точка за вашия екип и ще даде етапи за измерване на напредъка ви.

Писането на бизнес план е важна стъпка към създаването на вашия нов бизнес и постигането на вашите бизнес цели. Добрият бизнес план може да ви помогне да изясните посоката на вашия бизнес, да идентифицирате стратегии и план за действие, за да постигнете бизнес целите си и да осигурите финансовата подкрепа, от която се нуждаете, за да стартирате и да растете.

istock
istock

Вашият бизнес план и финансови прогнози обаче не бива да събират прах в чекмеджето. Вдъхнете живот на тези документи, като непрекъснато наблюдавате напредъка си и актуализирате плана и прогнозите си.

4. Избягване на външна помощ и експертиза

Успехът на един бизнес е силно повлиян от управленските способности на неговия създател. Много млади предприемачи не са склонни да признаят, че имат нужда от помощ. Не се притеснявайте да потърсите ментор, да наемете външен консултант или да създадете консултативен съвет, който да ви дава подкрепа и идеи.

Предвид броя на предизвикателствата, които трябва да преодолеете, започването на нов бизнес може да бъде едновременно вълнуващо и ужасяващо. Така че не е чудно, че много собственици на малък бизнес се чувстват сами, претоварени или на ръба да загубят фокус и да се откажат.

Има много места, на които да поискате помощ, включително при вашия счетоводител или експерт по бизнес банкиране, намиране на бизнес наставник или местна група за подкрепа между фирми. Записването за онлайн бизнес курс или използването на някои от най-добрите бизнес подкасти в сферата също е добър начин да получите съвети от други собственици на малък бизнес.

5. Пренебрегване на технологиите и силата на интернет

Когато фирмите изостават от своите конкуренти в технологичните инвестиции, това се отразява на тяхната производителност. Не забравяйте да обмислите как модерните технологии във вашата сфера могат да се отплатят за вашия бизнес с подобрен растеж, ефективност и рентабилност.

istock
istock

В която и сфера да се развивате, използвайте активно маркетинговия потенциал на интернет. Например, рекламите в социалните медийни платформи могат да бъдат рентабилен и лесен начин за насочване към определени пазарни сегменти и намиране на нови клиенти. Стремете се към постигане на баланс между „традиционните“ офлайн маркетингови дейности и дигиталния маркетинг.

Собствениците на много стартиращи фирми погрешно смятат, че клиентите сами ще дойдат, ако предлагат качествен продукт/услуга. Когато става въпрос за популяризиране на нов бизнес това рядко се случва. Един процъфтяващ малък бизнес се нуждае от редовен поток от продажби и клиенти – и имате нужда от маркетингов план, за да го постигнете.

6. Подценяване на обратната връзка на клиентите

Обратната връзка включва това, което хората споделят във вашите формуляри за контакт, както и мненията, които изразяват в социалните медии – пряко или непряко. Предприемачите трябва да възприемат ориентиран към клиента подход, за да оцелеят на непрекъснато променящия се пазар. Трябва да разгледате как вашите потребители възприемат и реагират на бизнеса ви.

Обратната връзка на клиентите може както да издигне, така и да срине вашия бизнес. Не се страхувайте от лошите отзиви – приемайте ги като градивна критика. Ангажирайте се с клиентите си, за да научите какво мислят за вас. Това може да ви отвори очите, като ви позволи да видите отвъд хоризонта. Така ще можете да коригирате грешки, които влияят на продажбите ви.

Отзивите на клиентите също така могат да ви помогнат да се подготвите за утрешния пазар, насочвайки ви към новите тенденции. Обратната връзка може да послужи за подобряване на вашите продукти и услуги. Може да получите нови идеи за ангажиращи маркетингови кампании, които не сте обмисляли преди. Възможностите са неограничени.

7. Оценявате се твърде ниско

В началото предприемачите често подкопават своите продукти/услуги. Липсата на достатъчно увереност или страхът от провал ги кара да оценяват труда си прекалено ниско. По-евтините цени означават повече клиенти? Това е напълно грешно!

Повечето клиенти са склонни да купуват по-скъпи артикули заради по-доброто качество или допълнителното удобство. По време на трудни икономически времена увеличението на цената, съчетано с подобрения в качеството или удобството, може да насочи клиентите към вашите предложения.

Намаляването на цените е опасна игра, която може да доведе до намаляване на служителите или заплатите, за да се намалят разходите. Възстановяването от лоша ценова стратегия може е предизвикателство и отнема много време. Проучете добре пазара преди да приемете определени критерии за ценообразуване. Определянето на правилната входна точка на цените ще ви остави добър марж.

Възползвайте се от предимствата на „умната“ работа

Със свободата, която получавате, работейки за себе си, идва и голяма отговорност. Но когато сте наясно с най-често срещаните грешки и умеете да си вземате поука, ще можете да бъдете проактивни и фокусирани върху правилните дейности.

Писане на план, получаване на подходяща сума за финансиране, защита на вашите активи и водене на точна документация – тези дейности могат да бъдат разликата между успеха и фалита на вашия бизнес. Работете умно, а не трудно, и резултатите няма да закъснеят.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg