Много хора казват, че нямат подходяща идея, която да развият. Всъщност, не е нужно тя да е уникална и единствена по рода си, а и добрата бизнес идея е само първата крачка. Останалото зависи от теб и твоето желание да промениш света и да изкараш пари от това.

Селекция от идеи за бизнес, които може всеки да реализира с малък начален капитал до 5,000 лева.

Те са на база на моя опит в работата с различни бизнес модели и предприемачи през последните няколко години.

Идея №1: Фирма за управление на къщи за гости и малки хотели

България е туристическа страна и у нас има хиляди къщи за кости и малки хотелчета, които не се управляват добре и не могат да постигнат повече от 30%-40% заетост.

Силните им дни са събота и неделя, но дори тогава трудно привличат клиенти на редовни цени. Решението за тях е да пускат непрекъснато отстъпки в сайтове като Grabo.bg, но в дългосрочен план това не е добра стратегия. Причината е, че клиентите свикват с ниските цени (които често са намалени с 50%, 60% и дори 70%) и повече никога няма да платят пълната цена за нощувка и допълнителни дейности.

istock
istock

Решението е специализирана фирма, която се занимава с мениджмънт на тези обекти. Не си представяй, че ще управляваш десетки или стотици къщи в началото.

Всеки е започнал от някъде и един обект е добър старт. Имаш и още едно предимство в тази бизнес идея – повечето от тези къщи за гости и хотели се управляват толкова лошо, че дори минимални подобрения (като добър сайт, онлайн резервации и една идея по-добро обслужване) ще свършат чудеса.

Как да се регистрирам като туристически агент?

Разбира се, това е само първоначалната идея и от теб зависи как ще я развиеш. Аз ти я давам безплатно и вече имаш основата. В моето съзнание, тя стига до верига от подобни обекти под някаква обща търговска марка (като „Балканика“, „Планинско“ или нещо в този дух), ката всеки обект е част от веригата и имат общ маркетинг, съвместни продукти и т.н.

Идея № 2: Месечна изненада

Животът ни се превърна в една непрекъсната надпревара за резултати, за пари, за свободно време и за още куп други неща. Положителните емоции стават все по-малко.

Защо не променим това и създадем фирма, която изпраща всеки месец продукт-изненада? Кой не обича положителните изненади? Дори не е нужно това да е физически продукт, въпреки че е за предпочитане. Може да е ревю на ново червило или мъжки парфюм, но написано по честен и безпристрастен начин, а не поредната реклама на големите производители и вносители.

istock
istock

А защо не да посещаваш определени събития и да ги отразяваш в някакъв месечен бюлетин, който е платен. Аз бих дал пари за това, а вярвам, че не съм единствен.

Като си помисля колко много групи има в България с определени интереси, ми се иска да реализирам аз тази бизнес идея. Сещам се за собственици на кучета, котки, рибки, фенове на определени отбори, маркетинг специалисти, собственици на малки бизнеси, меломани, фитнес фенове и много други. Идеята има бъдеще и вече си проправя път у нас.

Visa стартира инициатива в подкрепа на жени предприемачи

Идея №3: Дигитален детокс

Мобилните ни телефони, лаптопите и социалните мрежи са навлезли толкова в нашия живот, че не ни остава време за почти нищо друго. Ами, ако има място, където всички технологични джаджи са забранени? Ще трябва да говорите с най-близките си и с децата си. В началото може да е странно и да има неловко мълчание, което обикновено се запълва с показване на снимка от Instagram или клипче във Facebook.

Този дигитален детокс ще ни позволи да използваме времето си доста по-продуктивно и да се фокусираме върху важните неща. Никой на смъртния си одър, няма да каже „Трябваше да скролвам повече и да изгледам повече снимки и видеа“, нали? И това е вашата бизнес ниша – събития, пространства, преходи, закуски, обеди, вечери и други мероприятия, на които са забранени технологиите. Аз бих дошъл и бих се забавлявал.

Идея №4: Студио под наем

istock
istock

В България вече всеки втори е мотивационен гуру и инфлуенсър. Да снимаш поредното видео с телефона си, докато се разхождаш в парка, има своя чар, но ако искаш да станеш поредното копие на Тони Робинс у нас, ще трябва да вдигнеш малко нивото. 

Къде са жените-милиардери


Говоря за видеа от студио с добро озвучаване и осветление. Това е и идея №4 – да направим място, където тези бъдещи звезди да снимат видеата си. Не е нужно да е с много скъпо оборудване, защото клиентите ни не са от най-платежоспособните и сега са още в началото на своя професионален път.

Освен за видеа, това студио може да се използва и за записване на подкастове – другият сериозен тренд в последните една-две години. За по-напредналите, може да се предлага и съдействие при създаване на видео курсове, обработка на снимки за Instagram, измисляне на мъдри слова (стига с тези цитати на Паулу Коелю) и други.

Идея №5: Сервиз за дребни поправки

Като човек, който не разбира много от коли, поне веднъж на 2-3 месеца ми се налага да посещавам сервиз. Като се започне от смяна на масло и филтри, премине се през изгорели крушки, диагностика, отстраняване на грешки в компютъра и още много други дребни поправки и смяна на консумативи.

В сервиза, в който ходя, са любезни и не ми отказват съдействие с тези дребни неща (въпреки, че за само смяна на изгоряла крушка на дневни светлини трябваше да свалят целия фар), ще е супер, ако има място, което е специализирано имено за това.

istock
istock

Там няма да се предлагат сериозни ремонти по ходовата част, двигателя и останалите системи на автомобила, а само дребни поправки – смяна на крушки, отстраняване на леки драскотини, компютърна диагностика и други. Сигурно си мислите, че такъв сервиз няма да има клиенти, след като у нас всички разбират от коли и посещават домашни майстори само при остра нужда и когато колата съвсем не може да потегли, но не сте прави.

Има много хора, като мен, които не разбират толкова от коли, а и не искам да си губя времето да правя неща, които ще отнемат десетина минути на опитен механик, а на мен минимум час. Все пак, основната група клиенти на тази идея ще са дамите. Тъй като няма да се предлагат сложни ремонти, може да се започне със съвсем минимално оборудване и да се впишем в 5,000 лева. Вярвам, че тази идея ще се реализира скоро. Защо да не я направиш ти?

Бонус бизнес идея: Твоята

Знам какво си мислиш – че нямаш нито една добра бизнес идея, а дори да имаш, тя не струва и не е достатъчно уникална. Не е така. Повярвай ми. Над 95% от бизнесите по света се базират на нещо, което е направено преди тях, и само са го подобрили или видоизменили.

Всъщност, ако имаш чак толкова оригинална идея, ще ти е много трудно да я реализираш. Аз познавам няколко изобретатели, които вече над 10 години не могат да стартират техния бизнес, защото идеите им са наистина революционни и изискват огромен капитал и партньорство с големи производители. Досещаш се, че това не е лесно да се осъществи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg