Малко над 26 на сто (26,1) от анкетираните от Българската стопанска камара (БСК) фирми, които членуват в организацията, декларират, че използват изкуствен интелект (AI) в бизнес процесите си, а 27,5 на сто планират да инвестират в AI в близките три години.

За 18,3 на сто от предприятията въвеждането на изкуствен интелект е прекалено скъпо, а други 18,3 на сто твърдят, че бизнесът им няма нужда от AI. Всяка десета фирма се колебае дали да инвестира в AI решения.

Центърът "Външноикономическо сътрудничество" към БСК проведе в периода 1-30 юни 2023 г. онлайн допитване до компании – членове на БСК, целящо да установи готовността на бизнеса да се възползва от възможностите на изкуствения интелект, съобщиха от БСК на интернет страницата си.

Фирми у нас ще получат до 500 000 лева за развитието на изкуствения интелект

В проучването се включиха над 150 експортно-ориентирани малки и средни предприятия от различни сектори на икономиката, вкл. храни, електроника, информационни технологии, търговия и услуги.

Във връзка с изпълнение на дейности в подкрепа на компании от сектора на биохраните, Центърът "Външноикономическо сътрудничество" изнесе отделно данните за участвалите в проучването компании от този сектор.

Всяка пета (20 на сто) от тях използва AI, а други 20 на сто планират да инвестират в технологията в следващите три години.

40 на сто от представителите на сектор "Биохрани" смятат, че бизнесът им няма нужда от AI, за 10 на сто е прекалено скъпо, а други 10 на сто все още се колебаят дали да инвестират.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg