Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще насърчава развитието на изкуствен интелект от българските фирми чрез процедура за разработване на иновации, каза ресорният министър Милена Стойчева на конференция на тема "Изкуственият интелект: новата индустриална ера", цитирана от МИР. Организатор на събитието е сдружение "Конфиндустрия България".

Стойчева посочи, че това е първата мярка, която предстои да бъде отворена по новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Тя е ориентирана към разработка на иновации в предприятията, свързани с изкуствен интелект, роботи, безжични мрежи, облачни мрежи, водородни технологии, биотехнологии и индустрии за здравословен  начин на живот.

ББР ще дава кредити на фирми с проекти по национални и европейски програми

"Надяваме се по този начин да се създаде добавена стойност както за нашата икономика, така и за развиване капацитета в региона, и в Европа", каза тя.

"Следващата мярка, която предстои по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", е за внедряване на вече разработени решения, свързани с високи и дълбоки технологии, както и успешното прилагане на изкуствения интелект в различни области на индустрията", обясни министър Стойчева.

istock
istock

По думите й, Министерството на иновациите и растежа разпознава значимостта както на инвестициите в подобни нови технологии, така и подкрепата, която трябва да се осигури за малкия и среден бизнес. Министър Стойчева подчерта, че визията на МИР е да се превърне в министерство на предприемачеството, иновациите и инвестициите.

От МИР припомнят, че общественото обсъждане на процедурата "Разработване на иновации в предприятията" приключи на 23 май 2023 г. Бюджетът на мярката е 127 млн. лв. Безвъзмездната помощ за фирмите ще бъде между 50 000 лв. и 500 000 лв., като те могат да са микро-, малки или средни, както и дружества с до 499 служители или големи предприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg