Счетоводството е перо от всеки бизнес, което не просто е необходимо, а е абсолютно задължително. Счетоводната отчетност е неизменна част от развитието на една успешна компания. Финансовата част от бизнеса трябва да носи спокойствие и да бъде източник на надеждна информация, която може да се използва за развитието на бизнес делата ви.

Финансовата отчетност предполага сравнително висок риск от допускане на грешки, тъй като счетоводството е свързано с поемане на големи отговорности и работа под високо напрежение, спазване на срокове и строги процедури, всекидневно разрешаване на казуси и лутане из данъчната и счетоводна нормативна „джунгла“.

Всяка трета фирма с по-малко приходи

Желанието за пестене във важни аспекти като счетоводството обаче със сигурност би изиграла лоша шега на всеки млад предприемач. Вижте най-честите грешки, които повечето собственици на малки фирми и разрастващ се бизнес са склонни да допускат.


Самостоятелното управление на вашите сметки

Когато бизнесът ви е малък, с ограничени приходи, воденето на счетоводството вкъщи може да изглежда като привлекателна алтернатива. Но вместо да ви спести малко пари, този вариант често води до непредвидени разходи. Професионален счетоводител би ви струвал повече средства, но също така той би ви спестил доста разходи – от данъчни облекчения, за които не знаете, до избягването на грешки, които иначе сами не бихте забелязали, но лесни за идентифициране от професионалист.

Доверяване на неквалифициран счетоводител

Делегирането на задължения и дейности по водене на счетоводството на служители и сътрудници без необходимите счетоводни познания може да се превърне в огромен проблем. За разрастващия се бизнес понякога изнесеното счетоводство (аутсорсинг на счетоводни услуги) към счетоводно дружество може помогне да се съсредоточите върху други важни бизнес начинания.

Стъпки за регистриране на фирма

Съмнително евтини услуги

Да изберете най-евтините услуги не е особено удачно. Качествената работа струва пари. Не забравяйте, че счетоводителите са квалифицирани експерти, които постоянно актуализират знанията си, защото данъчните разпоредби и закони се менят често. Ако инвестирате по-голяма сума пари в професионалисти, които водят качествено вашето счетоводство, вероятно скоро ще започнете да реализирате печалби.

istock
istock

Близостта до вашия офис не е фактор

Не се доверявайте на дадена счетоводна фирма, само защото се намира в близост до офиса ви. Възможността счетоводителят да е съвсем близо до вас наистина е примамлива, но това стеснява кръга ви от потенциални фирми, чиито услуги бихте могли да използвате. Подобна тактика не е препоръчителна, защото по този начин наистина ограничавате своя избор и възможностите да получите качествено и ефективно счетоводно обслужване.

Как да регистрирате фирма

Счетоводните услуги имат определени цени

Не позволявайте да ви заблуждават относно цените на счетоводните услуги. Съществуват немалко недобронамерени фирми, които си позволяват да заблуждават своите клиенти единствено с цел печалба. Информирайте се подробно как се изчисляват цените за услугите и доколко гъвкави са предлаганите пакети. Обикновено счетоводните къщи имат базисен пакет от счетоводни услуги и всяка промяна в него трябва да се отразява и в цената.

istock
istock

След намирането на точния счетоводител

Когато намерите квалифициран счетоводител, е необходимо да отделите време, за да го включите в тънкостите на работата конкретно за вашата компания. Без правилното запознаване с вашите счетоводни процедури всяка на пръв поглед незначителна грешка може да доведе до загуба на сериозни доходи. Не по-малко важно е и наличието на система за вътрешен контрол за намаляване на риска от човешки грешки или професионални измами.

Ако все пак вие самите имате необходимите познания и възможност да се занимавате лично със счетоводството на своята фирма, трябва да имате предвид някои основни грешки, допускани в процеса на работа.

- Не издавате навреме фактури за дължимите плащания и при изготвянето на данъчни отчети се оказвате затрупани с куп неописани клиентски плащания и отчет за приходите, в който няма никакъв смисъл;

- Не пазите информация и касови бонове за направените разходи, което от своя страна може да доведе до редица данъчни, счетоводни и други проблеми;

- Не отчитате плащанията, направени в брой, и забравяте за тях, което може да причини множество неточности и грешки;

- Отлагате воденето на документацията за по-късно, което може да доведе до проверки, увеличени дългове, които никога няма да бъдат платени, и грешки във фактурите, които ще бъдат трудни за доказване на по-късна дата;

- Правите математически грешки като въвеждане на цифри на грешното място, невъзможност за правилно закръгляне на цифри или грешки при неправилно пренесени данни;

- Допускате несъответствия между банковите извлечения и счетоводните регистри, като от време на време малки разходи и суми, за които не се замисляте, остават извън регистрите;

istock
istock

- Правите пропуски при отразяването на малките трансакции, особено при продажбите на дребно, където многобройни разплащания се извършват в брой, и когато дребни суми остават незабелязани;

- Стартирате работа по проекти без да сте определили максималните разходи, които можете да си позволите, което се дължи на пропуски при определянето на бюджети за отделните ви проекти;

Приемате, че продажбите са еквивалент на паричен поток, но това не е коректно, тъй като изкривява реалното състояние на бизнеса ви и може да подведе вас и вашите бизнес-партньори.

Ако бюджетът ви за счетоводство все пак наистина е ограничен, винаги можете да се възползвате от услугите на сайтове за автоматично счетоводство, които правят досадните процеси по-достъпни. Те ви дават възможност за самостоятелно въвеждане на документите и правене на справки в реално време. По този начин си осигурявате месечно приключване в срок и на значително по-ниска цена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg