Много хора мечтаят за собствен бизнес, но в действителност само малка част от тях се решават на тази стъпка. Ако все още нямате опит, а бюджетът ви е ограничен, може да помислите за развиване на онлайн бизнес. Той носи по-малък риск, а освен това има и редица предимства пред стандартния тип бизнес.

Повечето хора водят забързан начин на живот и когато трябва да купят нещо, все по-често избират да го направят онлайн, вместо да посещават физически магазин. Онлайн бизнесът позволява на клиентите да пазаруват от удобството на дома си, вместо да обикалят по магазините. Пазаруването онлайн спестява време, усилия и пари.

Кои са предимствата на онлайн бизнеса?

Сравнително евтино е да започнете

Размерът на необходимата първоначална инвестиция възпира мнозина да създадат мечтания бизнес. Трябва да предвидите средства за наем, лизинг, закупуване на инвентар, бюджет за заплати на служителите, реклама и т.н. Ако начинанието ви се провали, това може да ви съсипе финансово.

От друга страна, за онлайн бизнес всичко, от което се нуждаете, е компютър, име на домейна и уебсайт. Това означава, че стартирането на онлайн бизнес с няколкостотин лева начален капитал е напълно осъществимо и не е нужно да рискувате всичките си спестявания или да се „заробвате“ с кредити, за да станете успешен онлайн предприемач.

Грешки при стартиране на собствен бизнес

Има голям потенциал за растеж

Когато притежавате физически бизнес, трябва да се справите с ограниченията на реалния свят – от разходите за недвижимия имот до местното търсене. Ако нямате топ локация или не предлагате уникални продукти/услуги и все още не сте си изградили имидж, то бизнесът ви бързо може да фалира.

При управлението на онлайн бизнес нито едно от тези ограничения не може да ви спре. Можете да продавате на всеки, независимо къде живее, а вашият набор от потенциални клиенти се разширява с всяка изминала година, защото все повече хора се чувстват комфортно с онлайн пазаруването.

До 2025 г. електронната търговия ще представлява почти 25% от глобалните продажби на дребно. Освен това глобалното интернет население също нараства – очаква се интернет потребителите по света да достигнат 5,6 милиарда до 2025 г.

Повече хора онлайн означава по-голяма потенциална експозиция за вашата онлайн марка – особено ако нямате нищо против да пренесете бизнеса си и зад граница. Много хора са готови да заплатят по-високи транспортни разходи в замяна на качествен и уникален продукт.

istock
istock

Винаги сте на разположение

Друго голямо предимство на онлайн бизнеса пред физическия магазин е, че той може да работи 24/7, дори при локдауни, екстремни метеорологични условия и други непредвидени обстоятелства.

След като уебсайтът на вашия бизнес е онлайн, вие винаги сте на разположение за продажба. Купувачите могат да поръчат от вас по всяко време. Тъй като не е необходимо да присъствате физически, за да осъществявате продажби, вашият бизнес може да генерира приходи с по-малко ежедневно участие.

Важно е да следвате определени стъпки, за да създадете успешен бизнес:

1. Определете своята ниша и бизнес идея

Бизнес нишата е областта, върху която се фокусирате – пазарен сегмент и целева аудитория, за която основно ще се грижите. Това може да бъде всеки – от спортни ентусиасти до любители и професионалисти.

Трябва да изберете подходяща ниша за вашия нов бизнес. За да намерите правилната целева аудитория, уверете се, че тя разполага с:

- проблем, който никой друг не решава (така, както вие бихте го направили);

- готовност да ви плати за разрешаването на този проблем;

- достатъчно голям дискреционен доход, за да си позволи вашето решение.

След като сте избрали правилната ниша, е време да избистрите вашата бизнес идея. Ето няколко идеи:

Направете магазин за електронна търговия – електронната търговия съществува от над четири десетилетия, но именно сега е най-доброто време за стартиране на онлайн магазин.

Готови ли са фирмите у нас да използва AI в бизнеса си

След като сте определили вашата ниша, изберете платформа за електронна търговия, настройте своя онлайн магазин и започнете да привличате трафик към него. Ако възнамерявате да хоствате сами, можете да изберете специална услуга.

istock
istock

Влезте в дропшипинга – дропшипингът е онлайн метод, който ви позволява да продавате физически стоки без да поддържате инвентар. При него клиентът поръчва продукт на вашия уебсайт, вие препращате поръчката към производителя и след това производителят изпраща продукта директно до клиента.

Дропшипингът е атрактивна опция за тези, които искат да навлязат в електронната търговия без да поемат финансовия риск от поддръжката на инвентар. Статистиката сочи, че бизнесите с дропшипинг непрекъснато се увеличават.

Станете партньор – струва си да обмислите афилиейт маркетинг, ако искате да започнете онлайн бизнес, но не се интересувате от създаването на собствени продукти. Това е популярен начин да правите пари онлайн.

Първата стъпка е да се регистрирате за афилиейт програма. Изберете нечий чужд продукт, който да популяризирате пред вашата аудитория. Това може да бъде всеки дигитален продукт или физическа стока. Вие получавате комисионна за всяка продажба, генерирана чрез вашата реферална връзка.

Популяризирайте партньорски продукти в блога си, като създавате SEO или социално съдържание около подходящи ключови думи и след това го оптимизирате, за да получите органичен трафик от Google. Можете също така да популяризирате партньорски продукти на абонатите на вашия имейл списък, като позволите на вашите афилиейт партньори да хостват уебинари за вашата аудитория.

Афилиейт маркетингът има изключително ниска начална цена. Трябва само да платите предварително за име на домейн, уеб хостинг и софтуер за имейл маркетинг.

Предлагайте уеб дизайнерски услуги – създайте уебсайт с портфолио, за да започнете да привличате клиенти. Можете да научите основите на уеб разработката и дизайна чрез платформи за електронно обучение и експериментиране.

Като алтернатива можете да се регистрирате в сайт за фрийлансъри. Работата на свободна практика обаче може да бъде предизвикателство. Въпреки че можете да се възползвате от независимостта на местоположението и гъвкавия график, в началото ще имате по-трудно предвидим доход и финансова стабилност.

Независимо кой вариант изберете, след като придобиете умения за уеб дизайн, можете да се разширите в създаването и продажбата на свои собствени продукти – това дава по-голяма финансова стабилност и осигурява по-голяма автономност.

България е трета сред страните от ЕС с най-малко фирми за онлайн търговия

Създайте интересен блог – имате ли писателска дарба? Ако умеете да пишете увлекателно и това ви доставя удоволствие, тогава блогът е онлайн бизнес идея, която си струва да обмислите.

Въпреки че наличието на блог не е бизнес модел само по себе си, то ви позволява да изградите аудитория. След като имате аудитория, можете да продавате продуктите или услугите си, да популяризирате партньорски продукти, да провеждате спонсорирани кампании с марки и т.н. – което ви помага да печелите пасивен доход, докато работите по други бизнес проекти.

istock
istock

2. Проведете продуктови и пазарни проучвания

При провеждането на продуктово проучване трябва да прегледате следните основни типове продукти:

Физически стоки

Както подсказва името, физическите стоки са материални обекти, които трябва да бъдат произведени, съхранявани в склад и изпратени до клиентите.

Продажбата на физически стоки може да бъде доходоносна, но маржовете на печалба могат да бъдат ниски, ако не управлявате добре оперативните си разходи.

Цифрови изтегляния

Можете също така да продавате дигитални продукти – тази категория включва всичко, което клиентът може да изтегли на устройството си, като например електронни книги, аудио курсове, подкасти, онлайн курсове и т.н.

Дигиталните продукти имат по-високи маржове на печалба в сравнение с физическите стоки. Въпреки това, ценообразуването им може да бъде трудно, тъй като те често се възприемат като имащи по-ниска стойност от физическите продукти.

Услуги

Почти всяка услуга, достъпна от разстояние, може да се продава онлайн. Продажбата на услуги е един от най-бързите начини да започнете онлайн бизнес и да реализирате печалба.

Важно е обаче да имате предвид, че това е бизнес модел, при който продавате времето си. Това означава, че вашият потенциал за печалба е ограничен, тъй като разполагате с ограничен брой часове в денонощието.

За създаването на успешен онлайн бизнес ще са ви необходими и данните от пазарни проучвания:

Маркетинговото проучване е важна стъпка в стартирането на собствен онлайн бизнес. То помага да се определи дълбочината, конкурентоспособността и рентабилността на всеки избран бизнес вертикал.

Атакуват с нова измама бизнес профили и онлайн магазини

Със сигурност не искате да предлагате нещо, което никой не желае да купи. Чрез провеждане на онлайн проучване на пазара можете да научите какво вашата целева аудитория иска, има нужда или ѝ липсва.

Ето как можете да започнете с проучване на пазара:

Проверете SERP (Search Engine Results Pages)

Потърсете вариантите на вашите ключови думи за продукти/услуги и анализирайте страниците с резултати от търсачките (SERP). Какъв тип съдържание в момента се класира на първа страница? Кои фирми плащат, за да рекламират над резултатите от органичното търсене?

Това ще ви помогне да оцените предварително конкуренцията си и да получите информация за предварителна SEO и дигитална маркетингова стратегия въз основа на съдържанието, което вашата целева аудитория предпочита.

istock
istock

Проучете конкуренцията

Добре е да разгледате отблизо основните си конкуренти извън SERP. Кои са най-големите бизнес играчи във вашата ниша? Колко пари печелят? Какви са техните силни и слаби страни?

Като погледнете другите участници на пазара „под микроскоп“, можете да разберете какво може да ви даде конкурентно предимство пред тях.

Проследявайте високоефективни ключови думи

Анализирайте как се променя търсенето на различни продукти във вашата ниша и какво съдържание се класира най-добре, като наблюдавате подходящи за нишата ключови думи.

Можете да използвате инструменти като: Google Trends, Google Keyword Planner, Ahrefs, Semrush.

3. Определете вашата целева аудитория

След като разберете коя е вашата целева аудитория и какво желае тя, можете да започнете процеса на привличане на продажби и мащабиране на бизнеса. Тези данни ще ви помогнат да развиете задълбочено разбиране на нуждите на вашите бъдещи клиенти, техните предпочитания и причини за покупка.

За да анализирате нуждите и предпочитанията на купувачите, не забравяйте да проучите следните области:

Демография – демографските данни включват основни социално-икономически характеристики и шаблони като възраст, пол, етническа принадлежност, доходи, и длъжност.

Психография – психографските данни включват различни психологически характеристики като ценности, убеждения, интереси и мнения.

4. Намерете продукти за онлайн продажба

Вашият онлайн бизнес няма да просперира, ако продуктите ви са посредствени. Трябва да откриете баланса цена-качество, за да превърнете фирмата си в разпознаваема марка, а продуктите – в тенденция във вашия бранш.

Когато търсите продукти за продажба онлайн, обмислете стратегията си за снабдяване. Това може да стане чрез:

Създаване на собствени продукти – тази опция е сравнително лесна, ако планирате да продавате дигитални продукти/услуги.

От друга страна, физическото производство на продукти включва упорита работа по отношение на дизайн, избор на материали, партньорства и т.н. Финансовите разходи също са по-високи.

Производството обаче винаги ще ви дава предимство пред конкуренцията по отношение на качеството, продуктовата гама и способността за брандиране.

Намиране на дропшипър – намирането на производител, който ви позволява да изпращате неговите продукти, е потенциално доходоносно. В интерес на истината много собственици на малък бизнес договарят дропшипинг сделки с чуждестранни производители, за да компенсират бизнес разходите.

Партньорство с търговец на едро – търговецът на едро може да предостави на вашия бизнес набор от продукти, които да закупите и подредите във вашия онлайн магазин. Някои дори могат да ви предложат план за разпространение на продуктите.

5. Оценете жизнеспособността на продукта

Трябва да оцените холистично жизнеспособността на вашия продукт, преди да закупите или произведете голяма поръчка. За да направите това, задайте си следните въпроси:

Има ли успешна онлайн фирма, която вече продава такива продукти?

Устойчиво ли е търсенето на този продукт или е само временно?

Излизат ли сметките с този продукт, т.е. можете ли да го продадете с печалба?

Не забравяйте, че няма значение колко модерна или вълнуваща може да изглежда дадена стока. Важното е да е жизнеспособна от бизнес гледна точка.

istock
istock

6. Определете своята марка и имидж

Марката е цялостната същност на вашия бизнес. Нужно ви е всичко – от името на онлайн бизнеса до уеб дизайна, за да предадете последователен визуален образ и идеи. Същото важи и за вашето присъствие извън сайта – от социални медии и електронни бюлетини до опаковане.

Докато работите върху идентичността на вашата марка, обърнете внимание на следните детайли: лого, цветова схема, целеви страници, оформления на страници, типография, графики и снимки.

Имиджът на вашата марка трябва да е цялостен резултат от успешната комбинация на всички тези елементи.

7. Научете за законите за онлайн бизнеса

Някои собственици на малък бизнес смятат, че при онлайн бизнеса традиционните бизнес закони не се прилагат. Това не е вярно.

Въпреки че онлайн бизнесът изисква по-малко лицензи и разрешителни, отколкото физическите операции, все пак трябва да уредите няколко важни правни подробности. По-конкретно:

- Какъв бизнес лиценз ви е необходим, за да започнете дейност?
- Коя правна структура е най-разумна – еднолично дружество, дружество с ограничена отговорност или корпорация?
- Има ли разрешителни, които трябва да получите?
- Има ли прегледи, които трябва да преминете?
- Имате ли нужда от лиценз за данък върху продажбите?
- Има ли специфични разпоредби, приложими само за онлайн бизнеси?
- Какви са законите относно наемането на изпълнители и служители?

Всяка държава има свои собствени закони. Уверете се, че винаги сверявате информацията с местните власти.

istock
istock

8. Стартирайте своя онлайн магазин

Време е да се подготвите за стартирането на вашия уебсайт. За да сте сигурни, че уебсайтът ще се превърне в успешен и жизнеспособен, помислете за следните стъпки:

Изберете своята платформа за електронна търговия

Платформата за електронна търговия е техническият гръбнак за онлайн продажби. Този софтуер ви предоставя всички необходими функции – от продуктов каталог до обработка на плащанията.

Някои от най-популярните опции са: BigCommerce, WooCommerce, Shopify, Adobe Commerce (Magento), Salesforce Commerce Cloud (Demandware).

Уверете се, че сте избрали платформа, която предоставя всички функции, от които се нуждаете, на цена, която можете да си позволите.

Добавете вашите продукти

След като сте избрали платформа и тема на магазина, добавете продукти към каталога си. Обърнете специално внимание на изображенията на продуктите – осигурете визуализации с висока разделителна способност, представящи продукта от различни ъгли.

Описанията на продуктите също са от съществено значение. Не изреждайте просто характеристиките, а се фокусирайте върху добавената стойност, която клиентът ще получи.

Продуктовите изображения и описания значително влияят върху процентите на реализация на вашите продуктови страници. Затова не пестете време и усилия, за да ги направите добре.

Изберете как ще извършвате доставките

Бързата и безплатна доставка е двигател номер едно за извършване на онлайн покупка и може значително да повлияе на качеството и количеството на вашите продажби.

Уверете се, че всички продукти ще стигнат до вашите клиенти без забавяне. Добре е да имате няколко стратегии за доставка, включително: вземане от магазина, превозвачи на товари, доставка на същия ден или на следващия ден, безплатна доставка.

Уверете се, че всичко работи

И накрая, след като вашият магазин за електронна търговия е активен, тествайте три пъти всички аспекти. Уверете се, че всички страници изглеждат добре на всички устройства, включително настолни компютри, таблети и мобилни устройства.

Важно е уебсайтът функционира добре във всички браузъри – от Chrome и Firefox до Safari и Microsoft Edge. Всички бутони трябва да се свързват с правилните приложения.

Ако имате бюджет, добра идея е да наемете специалист по осигуряване на качеството, който да проведе тестове на сайта вместо вас и да докладва за констатациите.

istock
istock

9. Развийте бизнеса си

След като всичко е настроено, е време да започнете да привличате трафик към вашия магазин за електронна търговия. Дайте приоритет на следните канали:

- платени реклами – разпределете рекламен бюджет за реклами с плащане на клик (PPC) в социалните мрежи и в резултатите от търсенето. Това е един от най-бързите начини за подобряване на познаваемостта на марката за нов магазин;

- инфлуенс маркетинг – започнете да изграждате партньорства с инфлуенсъри в социалните медии, за да създавате препоръки, популяризиращи вашите продукти;

- маркетинг в социални медии – допълнете платените кампании с органичен трафик, като изградите аудитория в платформи на социални медии като LinkedIn, Instagram и Facebook;

- оптимизация за търсачки (SEO) – уверете се, че всички страници на вашия уебсайт са оптимизирани за SEO и създайте маркетингова стратегия за съдържание за вашето писмено съдържание;

- имейл маркетинг – създайте имейл списък, като запазвате имейл адресите на потребителите, които посещават вашия онлайн магазин. След това можете да популяризирате продуктите си сред своите имейл абонати.

Убедихте ли се вече, че създаването на успешен онлайн бизнес не е непосилно трудна задача? Просто трябва да извъртите пътя стъпка по стъпка.

Процесът от проучването и разработката до стартирането на вашия уебсайт може да бъде комплексен, но не е сложен. Следвайки препоръките от това ръководство, можете с малък бюджет да изградите доходоносен онлайн бизнес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg